Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vårså mangold

Mangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför.
När vi odlar mangold köper vi gärna mixpåsar med olika färger på stjälkarna. Det blir så läckert med gul, rosa och vita stjälkar i en blandning på tallriken.
Mangoldsfrön passar bra att sås i utomhusklimat om våren. Vi kallar det för att kall vårsådd. Vi sår vanligen i någon form av bytta för att sedan kunna plantera om plantorna en gång innan utplantering. Så gör vi med nästan alla växter som vi vill ska växa sig stora. Eftersom vi har kallväxthus brukar vi ha våra mangoldsådder där till en början. Men det går också bra i ett söderläge någonstans utomhus, till exempel mot en södervägg eller på en annan solig plats.


Kallodlingens olika såtider
När det handlar om att odla kallt brukar vi dela upp den kalla perioden i vinter, vinter/vår och vår. Mangolden sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Man kan så ändra fram till augusti om man så önskar. Då kallar vi det för sommarsådd. När det handlar om mangold är det bra att veta om att plantorna är känsliga för riktigt kall väderlek. Det är därför vi inte sår dessa innan mitten av mars. Eftersom mangold är en tvåårig växt och går i blom sitt andra år, kan en period med flera minusgrader få plantorna att tro att det blivit dags för blomning, att de redan är inne på år två.

Varför så mangold kallt?
När växter startar sitt liv utomhus blir plantorna fina och kompakta. Det beror på en förhållandevis låg temperatur nattetid, kraftigt solljus och relativt hög temperatur dagtid. Dessutom tycker vi att det är mycket skönare och mer praktiskt att driva upp plantor utomhus i jämförelse med att belamra inomhus. Det är ju mer naturligt!
Sedan många år tillbaka kallsår vi allehanda växter. I begynnelsen var det endast våra perenner, däribland Primula, som vi vintersådde. Det gjorde vi för att just primula kräver det. Dess fröer behöver nämligen utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att gro. Vartefter åren gått och vi testat att kallså flera växter har vi upptäckt att nästan alla växter vi odlar klarar av att sås utomhus när det är ganska kallt. Kålväxter, perenner, örter och annat bladgrönt brukar gå bra att så på vårvintern då det är minusgrader. Andra växter som betor, mangold, nyzeeländsk spenat, purjo, tomat och basilika tål inte allt för många minusgrader men kan ändå växa till sig bra vid relativt låga temperaturer (över nollan).

Lite kort om hur sådden går till hos oss
Mangoldsfröna sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Vi brukar förkultivera mangold, men man kan också direktså om man hellre vill det. Vi sår i plastbyttor som vi först fyllt med planteringsjord. Oftast sprider vi ut fröna jämnt över jordytan och därefter täcker vi fröna med ett tunt jordlager och vattnar rikligt. Sådden ställer vi i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta såbyttan vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Det är viktigt att hålla koll på sin sådd och vattna ofta så att sådden inte torkar ut.
Omplantering och utplantering
När det ser lite trångt ut i såbyttan och plantorna är mellan 5 – 10 cm höga, är det dags att plantera ut dem eller plantera om dem. Vi gör på båda sätten beroende på vad vi har för plats, hur mycket tid vi har och hur kall eller varm våren är. Om tilltänkt odlingsyta inte är beredd ännu och vi inte har tid med utplantering kan vi plantera om varje planta en gång i ny planteringsjord. Har vi en odlingsyta som är preparerad med gödsel och som är fri från eventuellt ogräs planterar vi ut plantorna. Varje planta planterar vi med ett avstånd på cirka 10 – 15 centimeter från de andra plantorna. Oftast planterar vi inte i raka rader utan jämnt över en yta. Ibland blandat med andra slags växter, 15- 20 plantor i en pallkrage är inte ovanligt.
Läs gärna: Vattna vid utplantering
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck



Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – vårså mangold”
Finessen med mangold är att plantan övervintrar (jag tror den är två-årig) så tidigt nästa vår kan man börja skörda o äta färsk mangold. Kanske lite grövre än de nysådda späda bladen
Ja det är härligt.
Lämna ett svar