Odla kallt utan växthus

Odla kallt

Kan man odla kallt utan växthus? Det är en fråga vi får ganska ofta. Svaret är ja, men det kräver också lite kreativitet, engagemang och tankeverksamhet. Växthus, vare sig det är ett tunnelväxthus, ett av kanalplast eller glas, är ett fantastiskt ställe för kalla sådder att starta men det går även bra på andra platser, så länge du vet vad du ska leta efter. 2023 gjorde vi ett experiment med att så samma slags växter i fyra olika behållare som vi placerade ut på fyra olika ställen. Det var med spänning vi väntade på resultatet och även vi blev smått förvånade.

Vi sår nästan allt vi odlar kallt, ja det är faktiskt bara fem växter som vi sår inne nu för tiden och det är aubergine, chili/paprika, gurkväxter, kronärtsskocka och rotselleri. Vi sår dessa grödor inne för att de behöver värmen för att gro, och för att en del av dem har en väldigt lång utvecklingstid från groende frö till utplantering. De flesta växter som startar kallt under vinter och vår hos oss gör det i vårt växthus. Att odla kallt har betytt oändligt mycket för oss då vi inte behöver belamra hemmet med växtbelysning och gängliga plantor. Att slippa avhärdningen, att vänja växterna med solen och utomhusklimatet uteblir också, vilket frigör mer tid under maj. Våra kallsådda växter blir kraftiga och kompakta och vaknar innan de flesta skadedjur har vaknat.

De fem växterna vi inte odlar kallt: Odla aubergine – från sådd till skörd, Så inte gurkväxter för tidigt!, Chili och paprika – dags att komma igång, Odla kronärtskocka – från sådd till skörd, Rotselleri – från sådd till skörd

Odla kallt?

För oss betyder odla kallt att vi sår ute på till exempel friland, i pallkrage eller i vårt kallväxthus under vinter- och vårmånaderna utan någon form av extravärme. Efter maj är det varmt hos oss och under sommaren sår vi ett gäng växter utomhus i sommarvärme som det är meningen att vi skördar när det är kallt. Varje odlingsår och plats är unik, men trots att det kan skilja sig ganska mycket åt när det gäller hur länge vintern och kylan varar på olika ställen, kan man följa våra generella odlingsråd från våra sidor och böcker. Det spelar mindre roll var du odlar utan om hur fri du är i ditt sinne och om du kan finna platser i din trädgård som verkar gynnsamma för dina sådder, plantor och växter.

En självsådd tomat, mogna strandkålsfrön och ett helt hav av självsådd vallmo.

Så kallt mellan januari och maj

Vi startar våra kallsådder i januari med alla perenner för att sedan i februari och mars kallså sallat, kål, perenna lökar, vissa örter. Under april sår vi tomaterna, basilika rödbetorna, trädgårdsportlaken och alla ettåriga sommarblommor ute. I maj blir det majs, bönor och ibland gurkväxter. Definitionen av kallt är olika för olika människor och vi får en hel del frågor om detta. Det behöver inte vara minusgrader för att man ska odla kallt ej heller behövs det snö, men det kan vara minusgrader och man kan vattna med snö.

Läs mer: Vinterså perenner till blomsterrabatterna

Även om många begrepp är generella så finns det ganska många personliga tolkningar av begrepp som man kanske inte vet om själv att man har. Bara olika platser kan ge två helt olika bilder av vad en vinter är. Vinter för en göteborgare är inte alls samma sak som för en Umeåbo. Språket och våra tankar och idéer om världen är en fantastisk gåva men också något som kan göra oss blinda och snäva i vårt sätt och tänka och förstå. Kanske är det en del av varför odlandet många gånger skänker vila och energi till oss odlare, att vi kan släppa vårt ego, språk för en stund och träna oss på att följa med i en annan, mycket större process som vi inte vet så mycket om.

Vi förodlar allt vi kan

Den största delen av de växter vi odlar förodlar vi. Vi tycker att det är så smidigt att kunna ge växter ett rejält försprång innan de planteras ut. En annan fördel är att vi slipper så i raka rader och att vi kan blanda växter hejvilt. Men vi sår även en del växter direkt på dess plats till exempel rotfrukter som växer neråt, spenat, dill, ärter, dill, persilja, rucola mm. De växter vi sår direkt blir ofta till det vi kallar för serieodlingsgröda nummer ett.

Utan växthus

Visst går det långsamt för gröda ett, tex spenaten och ärtorna vi sår i januari och februari, men spenaten som vi enligt tradition sår den 4 januari, oftast på tjälad jord, brukar visa sin grodd redan i slutet av februari, när det fortfarande är vinter hos oss. Direktsådderna under vintern har verkligen visat oss att det fungerar att även förkultivera växter utan att man har ett växthus.

Den stora skillnaden är att i ett ouppvärmt växthus, som nästan alltid är lika kallt på nätterna som utomhus, är det varmare på dagarna. De varma dagarna gör att växterna tittar upp mycket tidigare i ett växthus. Så när man förodlar växter utan växthus behöver man leta efter platser som är nästan lika bra som ett växthus, som badar i sol så att att de vågar sig upp tidigare än vad de hade tänkt.

Vi testade att vinterså på flera olika ställen under 2023 och det var verkligen jättespännade.

Fyra olika ställen och samma växter

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *