Odla egen aubergine inomhus – steg för steg

Odla aubergine inomhus

Visste du att du kan odla egen aubergine inomhus? Om du har ett ljust fönster eller växtbelysning går det alldeles utmärkt. Här får du veta mer om hur man går tillväga.

Du behöver:

Auberginfrön, gärna till en mini-aubergine

Soligt fönster/växtbelysning

Planteringsjord*

Liten kruka med hål i botten.

Några mellankrukor med hål i botten.

Några stora krukor med hål i botten.

Bricka/fat med höga kanter.

Näring, tex Blomstra

Höga blompinnar och snöre

Sådden

1. Fyll en liten kruka med planteringsjord nästan upp till kanten av krukan. Se till att inte platta till jorden. Den ska vara luftig så att de små rötterna får det lätt att växa.

2. Lägg några frön på jordytan med minst 5 mm mellanrum. Strö sedan ett tunt lager jord ovanpå fröna.

3. Se till att jorden blir genomvattnad. Antingen vattnar du ovanifrån tills vatten rinner ut genom hålen i botten eller så gör du ett vattenbad i en bricka som krukan få stå i och suga vatten underifrån till krukan känns tung och vattenfylld. Häll sedan bort eventuellt överflödigt vatten från fatet/brickan. Krukan ska sedan stå kvar på fatet eller i brickan. Om det rinner ut vatten från krukan i fatet/brickan låter du det vara kvar. Det kommer att sugas upp av jorden senare.

4. Har du ett miniväxthus placerar du dina frösådder där. Man kan också göra ett provisoriskt minidrivhus av en kruka. Stoppa ner 4 glasspinnar till hälften i krukands hörn och bygg som ett litet genomskinligt tält av plastfilm. Sätt en gummisnodd runt krukan för att hålla plastfilmen på plats. När fröna gror och det gröna tittar upp ska locket på minidrivhuset och eller plasten ovanpå

5. Placera krukan och fatet eller brickan i ditt soligaste fönster. Har du växtbelysning kan du ställa krukan under den.

6. Vattna med jämna mellanrum ovanifrån eller fyll på med vatten i brickan eller i fatet. När botten är torr är det dags att fylla på igen. Verkar inte vattnet sugas upp kan det beror på att jorden är mättad. Häll då bort vattnet och vänta någon dag innan nästa vattning.

7. Efter 7-14 dagar brukar man kunna se att aubergine fröna har grott och något grönt tittar upp. Ibland tar det längre eller kortare tid.

8. Fortsätt vattna enligt punkt 5.

*I dagsläget finns ett stort problem med planteringsjord och gödsel som visat sig innehålla gifter (pyralider). Pyralidgifterna kan skapa missbildade plantor som i bästa fall inte mår bra och i värsta fall dör. Det är viktigt att välja en planteringsjord och gödsel som inte innehåller pyralider. I mineralgödslade (konstgödslade) jordar finns vanligen inga pyralider. Men i ekologiska jordar och gödsel kan det finnas pyralider. Vill du odla ekologiskt bör du höra dig för med jord- och gödseltillverkaren för att säkert veta om produkterna kan innehålla pyralider.

Omplantering

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *