Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i vatten ”hydroponiskt” eller så odlar vi i planteringsjord. Båda sätten ger en hel del bladgrönt och det går snabbt och är relativt enkelt.
Vid den här tiden på året, mellan nov – januari behöver vi allt som kan muntra upp oss och ge oss c-vitaminrika och närodlade grödor. Visst kan vi skörda en del bastanta växter fortfarande där ute i vintern så som rosettkål, brysselkål, grönkål mm, om inte hararna, rådjuren eller kaninerna hunnit före. Men rucola, sallat och basilika lyser med sin frånvaro och är något vi i hela familjen gärna sätter tänderna i.
En väldigt trevlig bieffekt med att odla bladgrönsaker med växtbelysning under vintern är att det blir några extra ljuskällor som lyser upp i mörkret. För oss betyder det mycket! Vi sätter växtbelysningen i timers och mellan 07:30 och 21:30 sprider de sitt ljus i vårt hem.
Liten ljusskola
När man ska odla inomhus vid den här tidpunkten behövs det oftast någon form av växtbelysning om man ska få någon skörd att tala om, med undantag av gula ärtor och odlande av ärtskott, mer om det lite längre ner i inlägget. Det kan vara lite klurigt att veta vad man ska välja för belysning, det finns ju så många olika slags lampor och olika begrepp. Därför vill vi göra det enkelt för dig så att du kan välja det som passar dig. Vare sig det är lysrör, lågenergilampor eller ledljus du väljer så är det antal watt som är det väsentliga, glöm lux, lumen och kelvin.
Läs mer om ljus: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus, Ljuset fyller mig med kraft, Den stora artikeln om växtbelysning
En del odlare där ute tycker att det är smått jobbigt när vi bara anger watten som det viktiga och håller med näbbar och klor i olika begrepp och värden. Vi bygger vårt odlade på egen erfarenhet och genom att lyssna på trovärdiga källor, andra odlare, forskare mm. Vår slutsats om ljuset vilar på flera års odlande och har förstärkts både genom Stig Häggkvist som driver facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare” med 16 800 medlemmar och Lotta Flodéns arbete, tidigare redaktör på tidningen ”Natur & Trädgård” Här kan ni läsa hennes artikel om växtljus ”Enkelt att välja växtljus” och läsa vad Karl-Johan Bergstrand vid Alnarp har att tillföra.
Enkelt blir bra
När du ska välja växtljus behöver du inte välja något specialljus som behöver kosta jättemycket. Vi har klarat oss otroligt bra med vanliga lysrör, T 5 rör och olika slags ledbelysningar. Vi har oftast valt kallt ljus för att det känns skönast för våra ögon men varmt ljus sägs gå lika bra. Lila och blått ljus kan se riktigt snyggt och läckert ut men vi har valt bort detta då vi inte ser hur växterna mår.
Mellan 15 – 100 W ovanför en odling fungerar, 15 W för den lilla brickan eller lilla hydromodulen eller 100 W för större brickor med fler krukor i. Ju mer du vill odla och kunna skörda desto mer watt behövs.
Odla bladgrönsaker i jord
Det vanligaste att odla i är jord och då planteringsjord. Det är väl lite väl förenklat egentligen att kalla planteringsjord för jord men det beror väl på vad man menar och hur man definierar jord. En del tänker att jord är något brunt med ett myller av liv i och det kan det vara. Planteringsjord däremot består mest av torv med inslag av sand, lera och någon form av näring. Det är ett perfekt medium att odla växter i, få material kan överträffa torvjord.
Det viktigaste när man odlar i jord inomhus är att behållaren man odlar i, kruka, låda eller återvunnet material har hål i botten så att frön och växter inte dränks. Det kan kanske låta lite märkligt när man skrollar ner och läser om hydroponisk odling, men då det är två helt olika tekniker reagerar växterna på olika sätt och får syre på olika sätt.
Växter som vi brukar odla i jord inomhus:
- Ärtskott av gula ärtor
- Bladkål tex mizuna, tatsoi, komatsuna
- Sipirisk bladraps
- Basilika
- Rucola
- Dill
- Koriander
Sterilisera planteringsjord
När vi odlar i planteringsjord inomhus brukar vi sterilisera jorden, det innebär att vi kör den i ugnen på ca 2 h på 150 grader. Det gör vi för att eliminera eventuella ägg som sorgmyggorna lagt. Det är larverna som tittar ut från äggen som är det stora problemet då deras favoritmeny är späda växters rötter.
Man kan ha tur och slippa dessa larver även om man inte steriliserar jorden men ofta är det bara frågan om när du får problem med dem och inte om. Sorgmyggslarver kan också slås ut av nematodpreparat tex nemabloom men det är en mer kostsam historia. Vet du med dig att du redan har sorgmyggor kan du behöva skaffa sådana nematoder i samband med att du börjar att odla bladgrönsaker i jord inomhus.
Planteringsjord innehåller näring för mellan 3 – 5 veckor och man kan behöva tillsätta någon form av näring för att växterna ska må riktigt bra. Blomstra i en svag koncentration tex två mått i 5 liter vatten vid varje vattning fungerar bra eller några korn fast pyralidfritt gödsel i jorden du sår fröna i.
Odla bladgrönsaker i vatten
Att odla i vatten kallas för att odla hydoponiskt. Ska man odla växter hydroponiskt är det bra om växterna startar hydroponiskt från frö, det är svårt att shifta från jordkruka till hydroponiskt. Mellan växten och vattnet sitter det antingen en slags svamptorvplugg eller en plugg av skumgummi där frön placerats. När de gror finner rötterna vägen ner genom pluggen till vattenbehållaren inunder. Vattnet behöver innehålla någon form av näring och det är viktigt att det är en näring just för hydroponisk odling då det kan bli problem med järnbalansen i andra näringar.
Vi har odlat i tre olika slags moduler för hydroponisk odling, bilder ovan, som säljs som paket och även gjort sponsrade inlägg med dessa, jag länkar till dem här nedanför för mer noggrann beskrivning. Dessa tre olika moduler har inga rörliga delar (alltså pumpar) utan fungerar med stillastående vatten vilket är riktigt smidigt. Vårt rekord är från jan – feb till september med samma basilikaplantor, sedan kom spinnkvalstren och gjorde slut på dem. Slipper man bara bladlöss och spinnkvalster kan man odla samma plantor väldigt länge i en hydroponisk odlingsmodul.
Växter som vi brukar odla i vatten inomhus:
- Basilika
- Rucola
- Sallat
- Bladkål tex mizuna, tatsoi, komatsuna
- Timjan
Det är alltid någon som vill ta dina grödor ifrån dig!
Oavsett om du odlar i jord eller vatten behöver du ha ett vaksamt öga öppet för att se eventuella problem i god tid. Spinnkvalsterangrepp är väldigt svåra att bekämpa när de väl uppkommit och man upptäcker dem oftast när det är försent. Det bästa är att slakta odlingen och tvätta allt och börja om från början. Själva kvalsterna kan överleva i dvala i fönster och i likande miljöer, även ute i växthus, så det enklaste sättet att vinna över dem är att hålla dem på behörigt avstånd genom förebyggande arbete, försvar.
Bladlöss kan man bekämpa när man upptäcker dem och det enklaste sättet är att sätta in nyttodjur på tidigt stadie, sk gallmyggor. Bladgrönsaker du ska äta och sprutar med såpa och T-sprit smakar inte så gott, dessutom hjälper denna behandling inte enligt oss. Nyttodjur är och förblir det absolut smidigaste sätt att bekämpa dem på.
Tips på förebyggande arbete vid spinnkvalsterangrepp: Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX
Förslag på lösning vid bladlössangrepp: Bekämpa bladlöss med nyttodjur!
Tips – återanvänd kryddväxter
Att återanvända kryddväxter är både tidseffektivt och roligt, ofta är de dessutom väldigt fina och skadedjursfria. Skördar man en basilika, timjan,,oregano, mejram, mynta eller kyndel mm på ett sätt så att man inte tar allt, kan växten leva vidare om den får lite extra omtanke. Man kan göra på två sätt, antingen låter man växten fortsätta att bo i sin lilla trånga kruka och vattnar den kontinuerligt med en svag näringslösning, gärna Blomstra eller så planterar man om växten i planteringsjord i en lite större kruka. Lite fast gödsel får gärna åka med i jorden men se till att gödslet är giftfritt ( inte innehåller pyrlider.). Precis som när man odlar egna bladgrönsaker från start kan det även här vara en god idé att ugnsbaka jorden så att ev sorgmyggeägg dör, se info längre upp.
Tips på hur man odlar ärtskott som Tora: Odla ärtskott inomhus och om gifter i jord och gödsel sk Pyralider.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar