Din varukorg är för närvarande tom!
Novemberarbete i trädgården vid stugan
Som vanlig drar jag upp alldeles för många plantor. I år blev det väldigt många primulor. Så vi blev tvungna att bygga ytterligare ett land, vilket tar en stund då trädgården ligger på en grusås och marken innehåller i princip bara sand och sten. Men vi fick till det tillslut.
Mina traditionella komposter har vart igång sedan 1993. Jag gräver alltid ur komposterna höst och vår för att påskynda nedbrytningsprocessen. På en grusås är man alltid i behov av jord. När det gäller sådana här komposter ”traditionella”, så föredrar jag att bara använda mig av pallkragar så att det finns en direktkontakt med jorden. Det innebär att komposterna aldrig blir för blöta, för torra och att mikroorganismerna kan röra sig neråt i marken ifall det blir för kallt och att det inte blir ett isolerat mikrosystem som kräver tillsyn. De här komposterna sköter sig själv och har aldrig under 20 år, trots att vi blandar trädgårds och hushållsavfall, luktat illa. Det kräver ju i och för sig att man inte bor i ett tättbebyggtområde. I staden använder vi bokashikompost.
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Novemberarbete i trädgården vid stugan”
Härligt med november som bjuder på trädgårdsväder. Kompost är ett måste för en trädgårdsägare. I år har jag tömt bokashi direkt från behållaren i rabatter som jag täckte med billig köpejord i påse.
Jag gjorde detta i september och nu har bokashi-innehållet blivit jord.
Detta fick jag göra helt enkelt därför att vår grönsaksland är under 'utveckling' (alltså INTE avveckling;)))!
Vår varmkompost har nät i botten för att förhindra möss eller råttor att ta sig in men släpper så klart in all jordvärme och annat nyttigt. Jag matar den ibland med hönspellets vilket får den att förbtänna matresterna ännu fortare!
All "rikedomarna" i trädgården är inte av godo. Det som är bra för jorden älskas av snigelbebisar. Jag lägger numera aldrig gräsklipp i rabatterna. Den får vara kvar på gräsmattan som gödsel. Trädgårdsavfall får för det mesta hamna i vår skogskompost – en gigantisk BB för allehanda sniglar…
Däremot 'gamblar' jag med löven och det mesta hamnar i mitt 'woodland' som förning och skydd och då är jag på jakt efter sniglar där senast i mars om vi inte har snö eller djup tjäle…;)!/Anja
Lämna ett svar