Fermentera nässelvatten så att man slipper stanken! Funkar det?
Vi träffade på Katja från Pungpinans koloni när vi besökte stadsodlarfestivalen 2015.
Hon stack fram en liten burk med nässelvatten och bad mig dofta i burken.
Vanligtvis luktar nässelvatten värst av alla gödselvatten men det här luktade i princip ingenting! Hon berättade att det var fermenterat med samma slags mikroorganismer som man använder när man bokashikomposterar. Så härom dagen begav sig jag och småodlarna ut längs åkerkanten och skördade åkerfräken och nässlor och testar att fermentera vårt nässel- och åkerfräken vatten ( vi blandar alltid hälften av varje).Vi använde ett par kilo grönt och ca 50 liter vatten, 2 dl microferm ( det som kallas EMA) och 2dl rörsockermelass och la på ett lock. Nu ska det stå i några veckor innan det är dags att gödselvattna grönsaksodlingen i skogsträdgården.
Återkommer!
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar