Din varukorg är för närvarande tom!
Morötter – så lagrar vi dem

Morötter, denna till synes enkla gröda att odla och njuta av. Hmm, nja så jädrans enkla är de ju inte tycker jag. I skogsträdgården, i mina skapade jordar av organiskt material och sand blev de inte så fina som jag önskade då de stötte på grovt material och delade sig titt som tätt. Men nu, när vi fått in mer lera och sand i våra pallkragar och berikat dem med finfördelad biokol får vi fina raka morötter och som ni ser på bilden, lagom stora. De är odlade i pallkragarna där vi odlade huvudkål 2016 och utan någon gödsling innan. Fröna sådde vi innan jul på frusen mark som vi täckte med tinad jord. Det är nog den enklaste morotsådd jag någonsin genomfört.


Inlägg om vintersådd på friland.
Men det är inte morotsodling jag vill berätta om nu, det är själva lagringen jag vill prata om och som jag genom åren tyckt varit ganska klurig att få till. Jag har aldrig lagrat mina rötter i sand eller torv i en jordkällare eller på en kylig vind eller längs ett dragit golv i en röd stuga. Jag har inte haft möjligheterna eller behovet av så stora utrymmen eftersom jag aldrig odlat jättemånga rötter. Men jag vill ändå ha dem krispiga och spänstiga, gärna under en månads tid. Frågan om varför mina morötter skrumpnar mycket snabbare än de jag köper i affären har lagt sig nu efter att jag såg ett inlägg om Bengt Flärdh som Lena Israelsson hade skrivit. Bengt förvarar sina morötter i en slags hemmabyggd klimatlåda, mycket enkel till sin konstruktion och precis så där lagom stor. Man tar en plastlåda modell större och lägger i ett fat eller något liknande som en lös botten och häller på några matskedar med vatten. När man slängt i sina morötter lägger man locket på glänt och stoppar in lådan i kylen. Då och då behöver man fylla på med lite vatten så att fukten bibehålls. Så enkelt och så smart!
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
11 svar till ”Morötter – så lagrar vi dem”
Så intressant och enkelt! Fatets funktion, är det för att inte morötterna ska ligga i vattnet?
Kanske att det som ligger en i fatet får man ofta äta upp.😐
Förklara bättre! Ska det vara ett vattenskikt i botten, som inte får komma upp på morötterna? Hur mkt på glänt ska locket vara? Hur fyller man på vatten (häller man så att morötterna blir blöta och vattnet sen sipprar ner under fatet, eller är det viktigt att morötterna inte blir blöta)?
Hej, ja i botten ej kontakt med rötterna. Jag har inte mätt gläntan så du får pröva dig fram, lagom skulle jag vilja säga. Ja man kan hälla så rötterna blir blöta först. / Johannes
Enl Lena Israelssons orginalinlägg gör man typ så här: ta en låda med lock (glass-, godis-, kaklåda), beroende på storlek, lägg ett upp-och-nervänt fat i botten. Häll på 1-2 msk vatten (också beroende på storlek). Lägg i morötter eller andra rotfrukter och lägg locket löst på, sen in i kylen. Häll på någon msk vatten då och då om det behövs.
Hej Linda
Vi refererar till Lena i inlägget, det var där vi blev varse om denna teknik. Huruvida fatet ska ligga ner eller uppvänt, om detta tvistar de lärde. Det viktigaste, oavsett, är att man får rötterna att hålla länge.
Helt suveränt bra tips!🤩
Hej! När jag var liten och vi odlade morötter och potatis la vi morötterna i plastbaljor med sand i jordkällaren.
Tips på morotsförvaring i kylen är en helt suverän låda från Tuppeware så grymt bra, i den håller sig grönsaker mm länge å bra🤗.Ja, det håller jag med om! Ventsmart, superbra till alla möjliga grönsaker.
Men morötter håller i minst 1 ofta flera månader !
Jag har börjar skala och lägga dem helt under vatten i en burk, vilket byts regelbundet. Det fyller samma funktion.
Ja den lådan från Tupperware har jag haft i närmare 20 år. Är suverän till bl.a morötter.Finns en liten ventilationsknapp somm man öppnar för att släppa ut fukt
Lämna ett svar