Din varukorg är för närvarande tom!
Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Tack vare en av ungarnas kompisar, som lovordade sin farmors mjuka pepparkaka, blev det äntligen dags för oss att baka en sådan. Men det var inte vi vuxna som fick baka den, det skulle Tora göra och utan hjälp. Hon googlade runt på nätet efter olika recept och hon landade, på Leilas sida. Hennes recept är verkligen bra. Vi har byggt om receptet en aning och även pillat in lite hemodlade ingredienser.
Mjuk pepparkaka är i en klass för sig, både Theres och jag visste det sedan tidigare, men för barnen uppstod kärleken igår. Mjuk pepparkaka är lite som originalet till morotskakan fast utan frosting. Kakan går alldeles utmärkt att njuta som den är eller tillsammans med en skvätt lingongrädde eller glass. Får den stå över natten blir den än mer underbar. När vi bakar kakor i formar har vi för vana att smörja formarna med smör och sedan skaka runt strösocker istället för ströbröd. Det gör att man slipper den där trista och tråkiga smaken av ströbröd och dessutom får kakan en smått knäckig yta.
Ingredienser mjuk pepparkaka
- 5 ägg
- 5 1/4 dl vetemjöl
- 3 3/4 strösocker
- 1 1/2 dl fjällfil ( den är ju så otroligt god)
- 1 dl rårörd lingonsylt + några skedar till lingongrädden
- 1 msk kanel
- 1 tsk kryddnejlika, mortlad eller mald.
- 1 – 2 tsk kardemumma, mortlad eller mald.
- 1 msk färsk riven ingefära (gärna fönsterodlad) Det går även bra med mald ingefära.
- 75 g smör
- 1 – 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt ( minst)
- vispgrädde
- florsocker att pudra kakan med
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda ner kanel, kardemumma, kryddnejlikorna, ingefäran och saltet i smöret och låt svalna. Vispa äggen och sockret fluffigt och blanda ner smörkryddblandningen i äggsmeten. Häll upp vetemjöl och bakpulver i en separat skål och blanda runt. Häll därefter i de torra ingredienserna i de blöta och blanda väl. Smörj en sockerkaksform med smör och skaka runt socker så den täcks. Grädda kakan i ca 30 – 45 min. Testa att sticka in en tändsticka eller liknande för att se om den för dig anses vara klar, vi gillar när den är lite kladdig inuti.
Stjälp upp kaka och låt den svala. Pudra över florsocker över kakan när kakan är sval. Vispa önskad mängd grädde ganska hårt. Rör ner några skedar rårörd lingonsylt och servera lingongrädden till kakan.
Tora & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Mjuk pepparkaka med lingongrädde”
Bor i USA , ersättning för fjällfil?
Något vitt kallt mejeriaktigt 🙂 Berätta vad du hittade.
Lämna ett svar