Din varukorg är för närvarande tom!
Misslyckad blomkål – en fantastisk middag
Den enes död är den andras bröd. Det kanske är lite långsökt att säga det om blomkålsblad men samtidigt ändå inte. Jag ska berätta varför.
Blomkål är inte den enklaste växten att odla och ett inte helt ovanligt scenario är att själva huvudet uteblir! Ofta tar det ett par månader innan man fattar att man blivit snuvad på konfekten och det känns många gånger riktigt snopet! Min besvikelse kom ganska sent under säsongen för jag fattade inte riktigt vart åt det barkade, vilket jag i efterhand kan tycka att jag borde anat. I år gav blomkålsplantorna jag odlade stora fina huvuden men 2016 gav de bara blad och Herre min skapare vilka snygga plantor. Exemplariska, men utan innehåll eller ens tillstymmelse till huvud!
Mitt gröna tålamod är stort, jag har betydligt större överseende med växter än med människor, jag kan verkligen vänta ut växter. Jag väntade genom juni inga huvuden, genom juli, inga huvuden och genom augusti, inga huvuden. Plantorna var som tjuren Ferdinand, de blev större och större och plötsligt en dag var de jättestora! Men utan huvuden. Vad hade jag gjort för fel?
Min enda förklaring i nuläget är att dessa plantor ”patriot” inte klarade av att utsättas för kyla. Jag tror inte att de tålde att vintersås som de flesta andra kålväxter gör, att något i kylan rubbade dess naturliga utveckling.

Är det så att du har misslyckad blomkål som står ute i dina odlingar nu när vintern kommit och att de ser intakta ut? I så fall kan du mycket väl gå ut och skörda dem och använda dem till det här receptet. Men låt dem tina långsamt om det är det minusgrader ute. Då behöver de mellanlanda i kylen och tina långsamt.
Det spelade inte någon roll om det bara blev blad av blomkålsplantorna för bladen var ju minst lika goda och smakade blomkålshuvud med en anstrykning av grönt. Ja den tjocka bladnerven var väldigt snarlik både i konsistens och smak. Och om jag har bestämt mig för friterade Indiska blomkålsbollar så har jag. Jag klippte (sågade av) av plantorna vid dess bas och begav mig hemåt med hel cykelkärra full med misslyckad blomkål.
Jag plockade fram min överlägset mest använda maskin genom alla år min ,”Mouli – Julienne som är handvevad. Jag köpte den till min pappa i julklapp 1986 och har övertagit den för länge sedan. Maken till kvalité får man leta efter. Jag har kämpat igenom så otroligt många kilo grönsaker genom dess utbytbara knivskarpa metallskivor. Tänk att den hållit i så många år, att den inte knäckts av min tyngd eller diskats sönder i diskmaskinen eller att några metallskivor försvunnit och att veven är kvar! Mellan 1986 har jag avverkat en motorcykel och åtta bilar men jag har bara behövt en ”Mouli – Julienne”
Skulle ni vilja ha en lika fantastisk handvevad mixer som mig så ska ni leta på loppisar mm. De brukar kosta mellan 50 -100 kr och finns i orange, vitt och beige. Det finns en äldre modell i galvad plåt som är grymt snygg men den är sällsynt och svår att finna.

Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven eller som i det här fallet den tjocka nerven från blomkålsblad.
Rivjär eller en ”Mouli Julienne”1-2 tsk salt
1-4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (Får du för mycket av det här så gör det inget, de blir bara fastare)
1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
1 tsk hing (kan uteslutas, men det är synd)
1krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 Liter Ghi eller rapsolja för fritering
Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn eller ”Mouli juliennen” och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper. Servera dem gärna med en varm Indisk tomatsås och en kall yogurthsås med dill och gurkmeja.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Misslyckad blomkål – en fantastisk middag”
Det er så bra! Eg var litt lei meg for at den fine blomkålen min blei mislykka. Trur det har vore kålmøll på ferde. Men så kom eg på at eg hadde lese denne oppskrifta! Fann den igjen og prøvde i kveld. Noko så godt! Og det av blomkål som eg eigentleg trudde eg måtte kaste. Tusen takk 😊
Det är alltid tråkigt när man misslyckas, men fint när man hittar ett sätt man kan använda grödan på ändå. Roligt att du gillade receptet.
Lämna ett svar