Mållorna i våra odlingar

Har du upptäckt mållorna? Det finns lite olika varianter, med olika smaker och utseenden. I våra odlingar finns det alltid några mållor. Här berättar vi om våra favoritmållor.

Växter inom målla-släktet är otroligt vanliga och något som de allra flesta har stött på. Du har kanske ätit quinoa, haft svinmålla som ett ogräs eller njutit av den häftiga dieseldoftande epazoten? I våra odlingar återfinns alltid några typer av mållor. Alla odlas för att mätta våra magar, men flera av dem är också så pass snygga att de också fyller en estetisk funktion, särskilt de med läckra bladnyanser.

I detta inlägg presenterar vi de olika mållorna som vi brukar odla. Följ med på rundvandringen!

Svinmållan, en gratisgrönsak

För många är kanske svinmålla främst ett ogräs som växer upp där man använt planteringsjord. Men visste du att svinmålla är ätlig och faktiskt både god och användbar? Om det växer svinmålla i din odling trots att du inte sått målla, kan du från och med nu (om du inte redan gör det) betrakta det som en bladgrönsak i stället för ett ogräs.

Svinmålla kan liknas rätt mycket med spenat i smak, med lite beska inslag. Det bästa med mållan är att den inte är lika känslig för långa ljusa nätter såsom vanlig spenat är. När spenaten utsätts för mycket ljus vill den börja blomma och då satsar plantorna mer på blomning än på blad. Mållan blommar också under sommaren, men bladen förändras inte pga blomningen.

Trädgårdsmålla

Hos fröfirmor brukar det finnas ett flertal mållor som gå under namnet trädgårdmållor. De flesta trädgårdsmållor ser ut som svinmållan, men de kan ha mycket vackrare färger. Vissa av dem har lilaaktiga blad och är grymt fina i samodlingar. Vi tycker det blir otroligt vackert med bladverk i olika nyanser och färger. Trädgårdsmållor ger i likhet med svinmållan användbara blad som man kan skörda löpande under säsongen. Färska blad passar bra till sallader och tillagade, lätt kokta eller frästa i en skvätt olja kan de blir till en god fyllning i en paj. Ju spädare och yngre de är desto mildare och mindre bittra brukar de vara.

Praktmålla

Praktmållan är precis som namnet – en praktfull målla. I detta fall menas storleken. En praktmålla kan bli uppemot två meter hög. Bladen är tvåfärgade med en lilarosa mitt och grön ytterkant. Oerhört snyggt tycker vi. Någon sort kallas ”Tree spinach” och det är ett bra namn eftersom det blir som ett litet träd som förgrenar sig och ger otroligt många blad, vars smak påminner om spenat i smak och form.

Vill man ha lite höjd i sin odling kan man odla denna praktfulla målla. Men se upp så du inte planterar den framför en lägre växt, så att praktmållan skymmer den lilla med sitt yviga växtsätt.

Limemålla

Denna målla är kanske inte den av mållor som vi odlar mest utav. Vi minns inte ens var vi köpte fröna. Men den är snygg med sina lite mer svulstiga blad i ljusgröngul nyans.

Citronmålla – epazote

Vill man odla något alldeles speciellt ska man prova epazote. I sydamerika speciellt i Mexico är det en relativt vanlig bladgrönsak som används till smaksättning i tomatsalsor , chilisåser och quesedillas. Smaken kan inte jämföras med något vi ätit tidigare. Det är nog lite som med koriander, en säregen smak som många älskar eller hatar. Doften påminner om diesel och kanske skulle man även kunna säga att smaken har en dieselkaraktär. Men vi har såklart aldrig smakat på diesel.

Vi har testat att äta citronmållans blad både färska och torkade och vi tycker att de färska är godast. Men man behöver var lite försiktigt så att man inte är för mycket av citronmållan. Den innehåller saponiner som kan ge magsmärtor om man överkonsumerar. Gravida och barn ska vara extra försiktiga.  

Quinoa

Att odla sin egen quinoa är roligt. Det blir ganska mycket quinoa från en planta. När plantorna växer upp liknar de nästan på pricken svinmållan och det är lätt att tro att något blivit fel. Men när plantorna växer upp och börjar blomma märker man att det är quinoa. De andra mållavarianterna som vi skrivit om ovan odlas för bladens skull, men quinoan odlar man för blomfröernas.

OBS: Den quinoasorten vi odlar är framodlad i Danmark under många år för att klara våra ljusa nätter. Skulle du så quinoafrön från livsmedelsaffären får du oftast bara blad och inga frön. Om du vill odla quinoa för frönas skull behöver du säkerställa att sorten du odlar klarar nordiskt klimat. Sorten Vikinga sägs fungera men vi har än så länge bara odlat titicaca. Quinabladen går öven att äta.

Skörda målla

Vill man skörda mållablad kan man skörda löpande. Vissa menar att bladen är godare innan plantan börjar blomma. Men vi har inte märkt någon skillnad. I en artikel skriven av Peter Jägerbro får man veta att mållan lagrar nitrat som kan omvandlas till nitrit i våra kroppar. Tydligen är halten av nitrat högre i plantan under dagen och lite lägre på kvällen. Vill man undvika nitrat/nitrit, ska man alltså skörda under kvällstid.

Bäst tycker vi det är att skörda de blad vi behöver för tillfället. Om man vill förvara i frysen är det nog bra att förvälla bladen innan frysningen.

Förutom att ha målla i sallader är det gott i paj. Ibland brukar vi göra en ogräspaj med fetaost och solroskärnor.

Skörda quinoafrön

Quinoafröna skördas när de stora gröna fröställningarna passerat sit gula stadie och börjar dra lite åt det halmgula hållet. Klipp av fröställningarna och förvara dem inomhus på ett luftigt ställe att torka. När fröna är torra behöver man tröska fröna och det görs lättast i vatten ( fröskalet innehåller bitterämnen). Häll i frön och kallt/ljummet vatten i en kastrull och massera fröna mellan händerna så att fröskalet lossnar och åker upp till ytan, häll av och byt vatten och massera tills alla fröskal är borta.

Låt sedan de skalade quinoafröna ligga i vatten över natten för att få bort resterande bitterämnen, häll sedan av och torka fröna på ett luftigt sätt och förvara de torra fröna torrt. När du tillagar dina regna frön kan du kika på rekommendationerna från köpequinoapåsarna.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Mållorna i våra odlingar”

  1. Profilbild för Mayri Ogbonna
    Mayri Ogbonna

    Väldigt, väldigt intressant 😊❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *