Din varukorg är för närvarande tom!
Mållorna i våra odlingar
Har du upptäckt mållorna? Det finns lite olika varianter, med olika smaker och utseenden. I våra odlingar finns det alltid några mållor. Här berättar vi om våra favoritmållor.
Växter inom målla-släktet är otroligt vanliga och något som de allra flesta har stött på. Du har kanske ätit quinoa, haft svinmålla som ett ogräs eller njutit av den häftiga dieseldoftande epazoten? I våra odlingar återfinns alltid några typer av mållor. Alla odlas för att mätta våra magar, men flera av dem är också så pass snygga att de också fyller en estetisk funktion, särskilt de med läckra bladnyanser.
I detta inlägg presenterar vi de olika mållorna som vi brukar odla. Följ med på rundvandringen!
Svinmållan, en gratisgrönsak
För många är kanske svinmålla främst ett ogräs som växer upp där man använt planteringsjord. Men visste du att svinmålla är ätlig och faktiskt både god och användbar? Om det växer svinmålla i din odling trots att du inte sått målla, kan du från och med nu (om du inte redan gör det) betrakta det som en bladgrönsak i stället för ett ogräs.
Svinmålla kan liknas rätt mycket med spenat i smak, med lite beska inslag. Det bästa med mållan är att den inte är lika känslig för långa ljusa nätter såsom vanlig spenat är. När spenaten utsätts för mycket ljus vill den börja blomma och då satsar plantorna mer på blomning än på blad. Mållan blommar också under sommaren, men bladen förändras inte pga blomningen.
Trädgårdsmålla
Hos fröfirmor brukar det finnas ett flertal mållor som gå under namnet trädgårdmållor. De flesta trädgårdsmållor ser ut som svinmållan, men de kan ha mycket vackrare färger. Vissa av dem har lilaaktiga blad och är grymt fina i samodlingar. Vi tycker det blir otroligt vackert med bladverk i olika nyanser och färger. Trädgårdsmållor ger i likhet med svinmållan användbara blad som man kan skörda löpande under säsongen. Färska blad passar bra till sallader och tillagade, lätt kokta eller frästa i en skvätt olja kan de blir till en god fyllning i en paj. Ju spädare och yngre de är desto mildare och mindre bittra brukar de vara.
Praktmålla
Praktmållan är precis som namnet – en praktfull målla. I detta fall menas storleken. En praktmålla kan bli uppemot två meter hög. Bladen är tvåfärgade med en lilarosa mitt och grön ytterkant. Oerhört snyggt tycker vi. Någon sort kallas ”Tree spinach” och det är ett bra namn eftersom det blir som ett litet träd som förgrenar sig och ger otroligt många blad, vars smak påminner om spenat i smak och form.
Vill man ha lite höjd i sin odling kan man odla denna praktfulla målla. Men se upp så du inte planterar den framför en lägre växt, så att praktmållan skymmer den lilla med sitt yviga växtsätt.
Limemålla
Denna målla är kanske inte den av mållor som vi odlar mest utav. Vi minns inte ens var vi köpte fröna. Men den är snygg med sina lite mer svulstiga blad i ljusgröngul nyans.
Citronmålla – epazote
Vill man odla något alldeles speciellt ska man prova epazote. I sydamerika speciellt i Mexico är det en relativt vanlig bladgrönsak som används till smaksättning i tomatsalsor , chilisåser och quesedillas. Smaken kan inte jämföras med något vi ätit tidigare. Det är nog lite som med koriander, en säregen smak som många älskar eller hatar. Doften påminner om diesel och kanske skulle man även kunna säga att smaken har en dieselkaraktär. Men vi har såklart aldrig smakat på diesel.
Vi har testat att äta citronmållans blad både färska och torkade och vi tycker att de färska är godast. Men man behöver var lite försiktigt så att man inte är för mycket av citronmållan. Den innehåller saponiner som kan ge magsmärtor om man överkonsumerar. Gravida och barn ska vara extra försiktiga.
Quinoa
Att odla sin egen quinoa är roligt. Det blir ganska mycket quinoa från en planta. När plantorna växer upp liknar de nästan på pricken svinmållan och det är lätt att tro att något blivit fel. Men när plantorna växer upp och börjar blomma märker man att det är quinoa. De andra mållavarianterna som vi skrivit om ovan odlas för bladens skull, men quinoan odlar man för blomfröernas.
OBS: Den quinoasorten vi odlar är framodlad i Danmark under många år för att klara våra ljusa nätter. Skulle du så quinoafrön från livsmedelsaffären får du oftast bara blad och inga frön. Om du vill odla quinoa för frönas skull behöver du säkerställa att sorten du odlar klarar nordiskt klimat. Sorten Vikinga sägs fungera men vi har än så länge bara odlat titicaca. Quinabladen går öven att äta.
Skörda målla
Vill man skörda mållablad kan man skörda löpande. Vissa menar att bladen är godare innan plantan börjar blomma. Men vi har inte märkt någon skillnad. I en artikel skriven av Peter Jägerbro får man veta att mållan lagrar nitrat som kan omvandlas till nitrit i våra kroppar. Tydligen är halten av nitrat högre i plantan under dagen och lite lägre på kvällen. Vill man undvika nitrat/nitrit, ska man alltså skörda under kvällstid.
Bäst tycker vi det är att skörda de blad vi behöver för tillfället. Om man vill förvara i frysen är det nog bra att förvälla bladen innan frysningen.
Förutom att ha målla i sallader är det gott i paj. Ibland brukar vi göra en ogräspaj med fetaost och solroskärnor.
Skörda quinoafrön
Quinoafröna skördas när de stora gröna fröställningarna passerat sit gula stadie och börjar dra lite åt det halmgula hållet. Klipp av fröställningarna och förvara dem inomhus på ett luftigt ställe att torka. När fröna är torra behöver man tröska fröna och det görs lättast i vatten ( fröskalet innehåller bitterämnen). Häll i frön och kallt/ljummet vatten i en kastrull och massera fröna mellan händerna så att fröskalet lossnar och åker upp till ytan, häll av och byt vatten och massera tills alla fröskal är borta.
Låt sedan de skalade quinoafröna ligga i vatten över natten för att få bort resterande bitterämnen, häll sedan av och torka fröna på ett luftigt sätt och förvara de torra fröna torrt. När du tillagar dina regna frön kan du kika på rekommendationerna från köpequinoapåsarna.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
Ett svar till ”Mållorna i våra odlingar”
Väldigt, väldigt intressant 😊❤️
Lämna ett svar