Bekämpa skadedjur med nyttodjur

När vi drabbats av skadedjur de senaste åren har vi använt oss av nyttodjur för att minska angreppen eller att slå ut dem helt. Insatsen är effektiv, ljudlös, giftfri och går ofta att använda i förebyggande syfte. Det här inlägget är ett samarbete med nyttodjur. se som säljer ett stort urval naturliga fiender till skadedjur som kan angripa våra växter. Vi har använt oss av dessa välsignade små varelser under flera år med gott resultat.

Kika in på nyttodjur.se och kolla deras sortiment: Alla deras produkter

Det är mer eller mindre oundvikligt att drabbas av olika slags skadedjursangrepp, speciellt i växthus, på inglasade balkonger, altaner och inomhus. På dessa platser saknas allt som oftast naturliga fiender till en början och därför har ofta skadedjuren fritt spelrum om de kommer in och ger sig på växterna i dessa miljöer. Vissa skadedjur som till exempel spinnkvalster kan till och med övervintra och ligga i dvala i flera månader för att vakna lagom tills dess att du sätter ut dina plantor nästkommande säsong. En bladlus kan befrukta sig själv och starta en hel kolonni på ett par veckor. Du är aldrig helt säker!

Åren går och man mer förstår

Att odla är en långsam och utdragen process. Ju mer man lär sig om odlandet desto fler utmaningar och nyanser dyker upp i ens väg. Det är som att det inte finns något slut på hur mycket man kan veta och vad som kan hända. Många av lärdomarna, de allra flesta, kommer genom att vi erfar olika slags problem och testar lösningar. Både lyckanden och missöden uppkommer! Är det inte vädret med allt vad det innebär så är det skadedjur, sjukdomar och ibland människor som förstör eller omöjliggör framtida skördar. Vissa problem är väldigt svåra att förutse men vartefter åren adderas får man ofta en bredare bild och lär sig att se vad som händer redan i ett tidigt stadie. Ju tidigare du kan upptäcka skadedjur desto lättare är det att bli av med dem.

Hur det började

Det var i takfarmenkällaren vårt hittills största bladlusangrepp skedde. Christopher och jag odlade på ett centralt tak i Västerås och hade i ett parkeringsgarage ett litet utrymme där vi under växtbelysning odlade upp hundratals chiliplantor. Ett år fick vi för oss att ta ner några plantor på hösten och övervintra dem till nästkommande säsong. Vi såg några bladlöss på dessa plantor och klämde dem vi såg och spolade av plantorna. Vi tyckte att det såg bra ut.

Tydligen lyckades vi inte till 100 % att eliminera lössen. När vi under tidig vinter satt ner alla småplantor dröjde det inte länge innan hela vårt odlingsrum var översållat med löss. Först testade vi att bekämpa dem med en blandning av rödsprit och såpa, vi gjorde av med flera flaskor utan att bli av med lössen. Situationen såg minst sagt hopplös ut och plantorna blev slitna och hängiga.

Läs mer om nyttodjur mot bladlöss: Gallmygga och parasitstekel.

Bladlöss = gallmyggor, parasitsteklar

Vi var tvungna att köra upp plantorna till lägenheten, klippa bort varenda blad, plantera om dem och duscha dem. I samma veva blev vi rekommenderade av en odlare i ett Facebook-forum att skaffa oss nyttodjur (gallmyggor och parasitsteklar) för att helt göra slut på bladlössen. Vi beställde en ask, burk och satt ut dem samtidigt som de ompysslade plantorna placerades i utrymmet. Inte en lus syntes!

Myggorna och steklarna söker upp lössen och lägger ägg i dem. När ägget kläcks äter larven upp bladlusen (se bild ovan) och ur lusen föds ett nytt flygfä. Så länge det finns löss finns det något att lägga ägg i. Efter denna första riktigt stora incident har vi senare vid varje år både inomhus, i olika odlingskällare samt i växthus satt ut dessa medhjälpare för att bli kvitt alla dessa löss.

Bekämpa bladlöss – så här gör vi!

I odlingsutrymmen inomhus sätter vi ut gallmyggor och parasitsteklar mot bladlöss på ett tidigt stadie, allra helst i förebyggande syfte under januari – april när plantor såtts och omplanteras. Då vi under de senaste åren har ett par bananträd i vår odlingskällare, som vi övervintrar, är det mer eller mindre en regel att vi har bladlöss som följer med in under hösten. Innan vi placerar våra plantor under belysningen i odlingskällaren sätter vi alltid ut en omgång med steklar och gallmyggor i odlingskällaren. Man kan också sätta ut dessa nyttodjur under hösten när man tar in växter. I växthuset sätter vi ut nyttodjur vid behov under sommaren, utomhus spolar vi av växter och successivt hittar ofta naturliga fiender till skadedjuren dit.

Nyttodjuret Carlifornicus tar hand om spinnkvalster

Spinnkvalster = Spinnrovkvalster, Californicus-rovkvalster

Spinnkvalster är ett sabla otyg! Inte bara deras envetna gnagande på blad som sakta med säkert gör så att växterna dör, utan även deras förmåga att överleva. De kan ligga i dvala i flera månader både inomhus och i växthus och bara väntar på att få sätt tänderna i växterna. Det är egentligen bara på dessa ställen vi haft rejäla problem med dessa skadegörare och det beror på att de kan arbeta helt ostört utan fiender.

Bekämpa spinnkvalster – så här gör vi!

Även vid spinnkvalsterangrepp ser vi till att sätta ut motmedel på ett tidigt stadie. Ett sätt att ta reda på om man har spinnkvalster är att kika på undersidan av bladen. Är det små svarta prickar och du även kan se att det ser ut som pyttesmå gnagskador är det dags att beställa Nyttodjur, Carlifonicus . Man kan också tidigt märka, i synnerhet när man odlar inomhus, att det doftar ovanligt mycket om plantorna. Det är ett tydligt tecken på att det är något galet som är på gång och att man behöver agera.

Gurkor och spinn

Det är en växtgrupp som är extra känslig när det gäller spinnkvalster och det är gurkor. Hos oss har gurkor, tillsammans med aubergine och malabarspenat varit spinnkvalsternas favoritväxter. Får spinnkvalstern verka helt fritt så har de ihjäl plantorna så småningom. Det är av stor vikt att motmedel sätts in på ett tidigt stadie, innan spindelnätet syns.

Var bland dina växter ofta

Att vara medveten och nyfiken, röra sig bland sina odlingar och växter är en god förutsättning för att få ha dem ifred. Om du upptäcker skadedjur på ett tidigt stadie är det så mycket lättare att bekämpa dem och rädda plantor än att börja fightas med dem när odågorna tagit överhanden. Vid utsättning av nyttodjur vid kraftiga angrepp försök att störa odågorna så mycket som möjligt. Inomhus kan man behöva lyfta in växter i badkaret eller duschen och duscha av dem och i ett växthus kan en kall duschstråle göra så att merparten i alla fall får använda energin till att kräla tillbaka och tappa lite livskraft.

Viktigt! När du beställt nyttodjur så gäller det att hämta dem på ditt utlämningsställe eller i din brevlåda så snart de anlänt och att packa upp dem på momangen samt placera dem där du har skadedjur. Om man väntar, finns stor risk att nyttodjuren hinner dö innan de utfört sin uppgift. Det krävs med andra ord lite planering när du beställer levande försvar på nätet.

Tre tips för att minimera skadedjursangrepp förebyggande

  • Köp helst inte växter utan dra upp dina växter från frö, då slipper du få in massor av problem. Det är vanligt att köpeväxter tar med sig skadedjur.
  • Övervintra inte växter inomhus om du inte samtidigt sätter in motmedel eller är 100% säker på att du inte fått med oinbjudna gäster med dig in ( går enligt mig aldrig att säkerställa) .
  • Om du får krukväxter i present, gå igenom dem noga för att upptäcka ifall de har med sig ovälkomna gäster, dvs skadedjur.

Motmedel mot vita flygare och trips

Vi har i år även placerat ut, både inomhus och i växthus, Swirskiikvalster mot trips och vita flygare. Vita flygare har vi haft lite då och då under åren och i ”rimliga mängder” men trips har vi anat att vi haft på både chili och basilika. Vi har än så länge inte testat dessa nyttodjur mer än denna säsong. Läs mer om dessa nyttodjur: Swirskii – rovkvalster.

Har du problem med kålmal och kålfjärilar? Se till att du kollar in här då och då under sommaren. Nästa samarbetsinlägg vi gör med nyttodur.se handlar om Larvskydd, en produkt som innehåller en bakterie som tar kål på dessa larver på 24 timmar och som innebär att du inte behöver täcka dina plantor.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *