Malabarspenat

Malabarspenat är en fantastisk inomhusväxt som ger mängder av stora gröna blad. Förutom att den är lättodlad och ger mycket mat så blir du dessutom ganska lätt självförsörjande på frön. Man köper bara frön en endaste gång till denna gröda.

Malabarspenaten är den växt i våra stadsodlingar som väckt störst uppmärksamhet, dels för att den är så vacker med sina rosagröna blad och stänglar men också för att den ännu är okänd för många. Malabarspenaten är en slingerväxt och liknar inte vanlig spenat till utseendet men väl till smaken. Vi odlar den i kruka i våra fönsterodlingar och som samplanteringsväxt i odlingslådor med till exempel aubergine eller chili.
 
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi omplanterar malabarspenat. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Omplantering  

Planteringsjord
Krukor, 7–10 cm Ø
Blompinnar
Odlingstråg
Växtbelysning (eventuellt)

Grunda varje kruka med 1-2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp en planta i taget utan att några rötter går av. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med planteringsjord. Sätt gärna ner en blompinne vid varje växt som stöd.

Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.

Vattna rejält i tråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att sådden är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar, innan du börjar vattna igen.

______________________________

Malabarspenat är en fantastisk vacker växt att samplantera tillsammans med aubergine, tomat eller chili. Tänk på att den inte gillar att stå kallt med fötterna så på friland mår den inte så bra. Bilden nedan är tagen på takfarmen.

 Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
https://shop.luxpublica.com/

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Malabarspenat”

  1. Vad är det som blir frön? Det kommer en liten blomställning med rosa blommor. Därefter blir den gröna "bollar". Ligger fröna i dem? Eller är det frön?
    Vänliga hälsningar, Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *