Majrova – så odlar vi den

 

Majrova, denna iögonfallande gröda. Det här är en av våra favoriter att serieodla efter tidig potatis.

Har ni odlat majrova som serieodlingsgröda nummer ett eller två? Vi sår dem både tidigt och sent. Vårt rekord är att skörda de senast sådda rovorna den 22 december för att njuta dem i en sallad på julbordet. Vår absoluta favorit är rovan på bilden som heter ”Purple top White globe”. Just den här sorten är kritvit och fast i köttet och har inte en markant kålrotssmak som vissa majrovor kan ha. Den här är mer som en rättika i konsistens och smak och perfekt att använda istället för rättika om du lagar egen kimchi.

Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du vintersår majrova. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun.

Vintersådd:
1.  Placera odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus eller en drivbänk. Det kan också fungera på ett skyddat läge utomhus, gärna i en transparent låda som skyddar mot vind. Om du använder pallkrageväxthus eller drivbänk är det viktigt med bra ventilation så att temperaturen inte blir för hög soliga dagar.

2. Täck sådden med 1 dm snö eller se till att det alltid finns ca 5 mm vatten eller is i tråget. Titta till din sådd varje vecka. Fyll på med snö eller vatten när det försvinner.

3. Under våren gror fröna och det är viktigt att sådden hålls fuktig. Kontrollera den varje eller varannan dag. Vattna försiktigt ovanifrån så att det rinner ut vatten i odlingstråget eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten behöver de.

4. När plantorna är 5–15 cm är det dags för slutplantering.

____________________

Kimchi är inte direkt en maträtt man kan smyga med. Den tar plats både i munnen men också i rummet. Kål i kombination med riven ingefära och pressad vitlök doftar enligt mig mycket och ljuvligt! Har du något spännande förslag på var majrova gör sig bra?

https://farbrorgronrecept.blogspot.se/2013/06/kimchi.htmlhttps://shop.luxpublica.com/
Klicka in på ovanstående bild för att komma till förlagets bokshop /Johannes & Theres

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *