Din varukorg är för närvarande tom!
Lagringstips – frys in bondbönor

Har du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur!
Att odla egna bondbönor känns som en riktig lyx. De är betydligt matigare än många andra bönor, har en härligt grön smak och är mindre mjöliga i konsistensen. Det allra godaste är såklart att tillaga bönorna färska. Men om du får stor skörd, eller helt enkelt inte vill äta upp allt på en gång, finns det flera sätt att lagra dem.
Lästips: Odla bondbönor – från sådd till skörd
Bondbönor är en fantastisk växt att odla, tycker vi. Baljorna är stora och fyllda med 2–3 centimeter stora bönor. De är både goda, mättande och rika på protein. Bönorna bör inte ätas råa, men kan med fördel kokas, fräsas, friteras eller ugnsbakas.




Torka bondbönor
Torkning är en klassisk metod som vi tillämpar ibland. Vi väntar då med skörden tills baljorna nästan är helt torra och bönorna är riktigt mogna, gärna lite övermogna. Det är perfekt om vi till exempel vill göra egen bondbönsfalafel, eftersom falafel blir bäst av torkade, blötlagda bönor.
Torkade bondbönor får en något mjölig konsistens och passar utmärkt till just falafel eller vegetariska biffar – där den mjöliga konsistensen hjälper till att binda vätska.
Lästips om du vill lära dig mer om torkning för eget utsäde: Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Frysa in bondbönor
När vi vill bevara en mer färsk känsla brukar vi frysa bönorna. Då skördar vi baljorna medan de fortfarande är gröna och bönorna inuti är ljust gröna. Man kan välja om det tunna skalet runtom varje böna ska tas bort innan frysningen eller inte. Om man gör det kan vi tipsa om en rolig grej – knaperstekta bondbönsskal.
För att frysa in bondbönor behöver man först förvälla dem. Koka bönorna i lättsaltat vatten i någon minut. Spola sedan dem i kallt vatten så att kokningen stannar av. Låt bönorna sedan rinna av och torka på en kökshandduk. Därefter kan man lägga dem i burkar eller fryspåsar och ställa in i frysen.
Tips: För att undvika att bönorna klibbar ihop kan man först frysa dem utspridda på en bricka (s.k. styckfrysning). När de frusit kan du samla dem i en gemensam behållare – då är det lätt att ta fram precis så många som du behöver.
När man ska använda de frysta bönorna behöver de tinas först. De kan kokas direkt eller tillsättas frysta i en gryta eller soppa (då tinar de upp i kastrullen tillsammans med allt annat gott).

Tips på vad du kan laga
En otroligt god rätt att laga med frysta bondbönor är en Ängsmatssoppa. Vi har inte skrivit ner vårt recept ännu, men det ligger på vår lista över recept att skriva snarast. Bondbönorna passar också fint som tillbehör till många olika maträtter. Ett enkel grej är att tina de frysta bönorna och blanda dem med saft från citron, finhackade rödlök och salt – supergott som en sidorätt eller lägga på bröd.
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar