Lagringstips – frys in bondbönor

Har du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur!

Att odla egna bondbönor känns som en riktig lyx. De är betydligt matigare än många andra bönor, har en härligt grön smak och är mindre mjöliga i konsistensen. Det allra godaste är såklart att tillaga bönorna färska. Men om du får stor skörd, eller helt enkelt inte vill äta upp allt på en gång, finns det flera sätt att lagra dem.

Lästips: Odla bondbönor – från sådd till skörd

Bondbönor är en fantastisk växt att odla, tycker vi. Baljorna är stora och fyllda med 2–3 centimeter stora bönor. De är både goda, mättande och rika på protein. Bönorna bör inte ätas råa, men kan med fördel kokas, fräsas, friteras eller ugnsbakas.

Torka bondbönor

Torkning är en klassisk metod som vi tillämpar ibland. Vi väntar då med skörden tills baljorna nästan är helt torra och bönorna är riktigt mogna, gärna lite övermogna. Det är perfekt om vi till exempel vill göra egen bondbönsfalafel, eftersom falafel blir bäst av torkade, blötlagda bönor.

Torkade bondbönor får en något mjölig konsistens och passar utmärkt till just falafel eller vegetariska biffar – där den mjöliga konsistensen hjälper till att binda vätska.

Lästips om du vill lära dig mer om torkning för eget utsäde: Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Frysa in bondbönor

När vi vill bevara en mer färsk känsla brukar vi frysa bönorna. Då skördar vi baljorna medan de fortfarande är gröna och bönorna inuti är ljust gröna. Man kan välja om det tunna skalet runtom varje böna ska tas bort innan frysningen eller inte. Om man gör det kan vi tipsa om en rolig grej – knaperstekta bondbönsskal.

För att frysa in bondbönor behöver man först förvälla dem. Koka bönorna i lättsaltat vatten i någon minut. Spola sedan dem i kallt vatten så att kokningen stannar av. Låt bönorna sedan rinna av och torka på en kökshandduk. Därefter kan man lägga dem i burkar eller fryspåsar och ställa in i frysen.

Tips: För att undvika att bönorna klibbar ihop kan man först frysa dem utspridda på en bricka (s.k. styckfrysning). När de frusit kan du samla dem i en gemensam behållare – då är det lätt att ta fram precis så många som du behöver.

När man ska använda de frysta bönorna behöver de tinas först. De kan kokas direkt eller tillsättas frysta i en gryta eller soppa (då tinar de upp i kastrullen tillsammans med allt annat gott).

Tips på vad du kan laga

En otroligt god rätt att laga med frysta bondbönor är en Ängsmatssoppa. Vi har inte skrivit ner vårt recept ännu, men det ligger på vår lista över recept att skriva snarast. Bondbönorna passar också fint som tillbehör till många olika maträtter. Ett enkel grej är att tina de frysta bönorna och blanda dem med saft från citron, finhackade rödlök och salt – supergott som en sidorätt eller lägga på bröd.

Lycka till!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *