Din varukorg är för närvarande tom!
Lagra äpplen – så håller de länge

Vi älskar svenska äpplen och vill njuta av dem länge. Problemet när man bor i staden, som vi gör den mesta av tiden, är att vi saknar stora utrymmen med sval temperatur, typ jordkällare eller svalt skafferi. Det vi däremot har är ett kylskåp i vår odlingskällare, där vi med lite vilja och fantasi lyckas få in ett par kilo äpplen för förvaring. Men det är noga att det är rätt äpplen som hamnar där.
Lagra äpplen länge
När jag var liten fick jag gång på gång höra från min far om ett fantastiskt äppelminne. Hur min morfar och mormor varsamt plockade ner sin älskade Gravensteiner-äpplen för att lagra dem i lillstugan. Efter att de plockat äpplena ett och ett rullade de in varje enskilt äpple i tidningspapper och la dem försiktigt i stora lådor. Lillstugan var ett ouppvärmt litet uthus och äpplena höll sig fina fram till november. Sedan fick de resa med bil till staden och lagras i det kalla skafferiet fram till jul. Gravensteiner-äpplet är ett väldigt aromatiskt äpple som doftar himmelskt och det var en av aspekterna min pappa lyfte fram, hur underbart det var att gå in i lillstugan och spärra upp näsborrarna och fylla lungorna med ett andetag äpple.
Berättelser som öppnar upp
Den här romantiska och sinnliga berättelsen, som har berättats för mig vid ett antal tillfällen, fick även mina ögon att glittra på samma sätt som min fars. Det här är en av alla berättelser som jag vuxit upp med och som har öppnat upp världen för mig, gjort den så magisk och levande som jag anser och tycker att den är. Den har likt många andra berättelser i mitt liv givit näring till mina drömmar om att vara självhushållande samt innehållit handfasta råd och tips.

Packa varsamt
Ska man långtidslagra höst- och vinteräpplen under höst och vinter brukar vi plocka dem någon gång i oktober, november. Det är viktigt att man väjer ut de äpplen som är allra finast och som sitter kvar på träden. Det ska inte finnas några synliga angrepp, inga stötskador eller andra märken. När de allra finaste äpplena är utvalda är det dags att packa dem. Jag rullar varje enskilt äpple i en enskild tidningssida och packar dem så att de ligger löst mot varandra i en låda. Sedan tar jag mig ner till odingskällaren där vi har ett kylskåp och ställer lådan där. De sorter vi lagrar i år är Åkerö, Aroma, Melon och Sköldingeäpple. Det är våra odlarvänner Karin, Börje och Annika som berikat oss med sitt överflöd i år. Våra egna träd har inte börjat att ge så rikliga skördar ännu.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Lagra äpplen – så håller de länge”
Hej! Vilken sorts äpplen är det på bilden med tidningspapper?
Lämna ett svar