Din varukorg är för närvarande tom!
Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett

Det vi allra helst äter när det gäller brytbönor, är en enkel bönsallad med en underbar vitlöksvinägrett. Det spelar nästan ingen roll hur mycket vi gör, det tar alltid slut.
Ingredienser
- Önskad mängd bönor, frysta eller färska
- Vatten till kokning
- salt
- en vitlöksklyfta, ta en stor om du har mycket bönor
- Vinäger, tex äppecidervinäger
- Mild olivolja
- Örtsalt och peppar
Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull och lägg ned brytbönorna hela, se till att vattnet täcker bönorna, koka i ca 5-7 min. Häll sedan av allt vatten. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen. Finhacka eller pressa löken och lägg i kastrullen. Blanda ihop en vinägrett genom att ta två delar olja och en del vinäger (tex 1 msk vinäger och 2 msk olja). Krydda vinägretten med örtsalt och peppar efter tycke och smak. Häll blandningen över bönorna och löken och blanda runt lite försiktigt. Sätt på ett lock på kastrullen och låt det stå för långsam avsvalning i 10-60 min, rör gärna om då och då. Innan servering kan man lägga upp bönor och vinägrett i en skål och smula över flingsalt. Jättegod kylskåpskall dagen efter.
Flera recept med brytbönor: Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat
Lästips: Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar