Din varukorg är för närvarande tom!
Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker

Gillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris.
Ingredienser
- 6 bröd av Jubileumskaka eller Hönökaka (stora halvcirklar)
Fyllningen:
- 3-4 dl creme fraiche
- 3-4 dl keso
- 150 g fetaost, går bra med både fasta och krämiga varianter
- 1-2 gurkor
- 1 burk soltorkade tomater
- 1-2 dl oliver (vi använder svarta)
- 4-6 msk kapris
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Salt efter behov och smak
- Örtsalt till smaksättning
Garnering:
- 2-3 dl creme fraiche (gärna lite lätt saltad och pepprad)
- Blandade blad tex rucola, ärtskott, spenat, sallat, basilika eller groddar
- Granatäppelkärnor
Gör så här: Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och strimla tomaterna tunt. Hacka oliverna grovt. Skala gurkan och dela den på längden. Gröpa ur kärnorna, skiva den i tunna skivor, strö över ca 1 tsk salt över gurkskivorna och lägg dem i en skål i ca 20 min. Efter 20 minuter silar du av gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda keso och creme fraichen i en bunke, smaka av med salt, peppar och örtsalt (ta mer än du brukar). Blanda ner de strimlade tomaterna, olivhacket, gurkan, smulad fetaost, kapris och den pressade vitlöken i kesoblandningen. Lägg två skivor bröd på ett lämpligt uppläggningsfat så att de bildar en cirkel. Bre på ett tjockt lager med röra ovanpå brödet och bygg på med bröd och röra på höjden. Vi tycker det blir bra med tre lager bröd och två lager fyllning. Bre sedan creme fraiche på toppen av smörgåstårtan och (om du vill) på alla kanter. Garnera med granatäppelkärnor och olika blad. Denna smörgåstårta kan ätas efter en stund i kylskåpet, men blir bara godare av att stå över natten i kylskåpet. Om du vill förbereda tårtan dagen innan servering, spara garneringen till serveringsdagen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Våra senaste inlägg
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Ingredienser Fyllningen: Garnering: Gör så här: Häll av oljan… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar