Nu är tiden äntligen här för hemkonservering på mormors vis fast med moderna burkar. Vi har testat Weck-burkar och gör detta inlägg i samarbete med Gjordnära.
Jag började odla och syssla med självhushåll i början på 1990- talet. På den tiden sågs det som lite udda att hålla på med sådant, det var finare att köpa än att göra själv. Men jag tyckte att det var roligt och intressant. Min första konservering var en rönnbärsgelé. Jag har fortfarande kvar en burk sedan 1995 som ett minne, helt intakt när man tittar på den från utsidan genom den återanvända sillburken. Det är verkligen inte optimalt att använda gamla sill-, oliv- och syltburkar när man ska göra egna konserver om man inte använder konserveringsmedel och kanske gjuter på ett lock med paraffin på produkten innan man skruvar på locket. Där och då använde jag endast konserveringsmedel.
I jordkällaren där jag ställde mina rönnbärsgeléburkar fanns även äldre hemkonserveringsburkar stående i ett hörn på en hylla. Det var min mormor som hade kokat och konserverat äppelmos någon gång på 70-talet. Min pappa öppnade en burk och smakade och det smakade fortfarande gott och ingen blev sjuk. Tänk! Burken var över 20 år gammal men fortfarande intakt. Sedan dess har jag haft en dröm om att göra egna konserver utan konserveringsmedel för långtidslagring.
Weckburkar
När Daniel på Gjordnära Tunnelväxthus berättade att han skulle ta in Weckjars Weckburkar blev jag nyfiken och ville testa. Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus som erbjuder 10% rabatt på alla Weckjar-produkter under hela oktober om ni använder koden Weckjars. Gjordnära är ett företag vi arbetat tillsammans med vid ett flertal tillfällen tidigare och som saluför en mängd intressanta produkter, tex odlingslådan berberis och trädgårdsskorna Mudr men som kanske mest är kända för sina robusta tunnelväxthus.
Hemkonservering
Grunden i hemkonservering eller hermetisk inkokning som det egentligen kallas, är att få upp temperaturen i burkarna till ett visst antal grader, lite beroende på vad det är man konserverar. För krossade tomater, som inte innehåller någon vinäger eller ättika, behöver man komma upp i 95 – 100 grader och det erhålles genom att koka burkarna i ca 1 h i en kastrull.
Förutom att sondera terrängen på nätet gällande hermetisk inkokning har jag läst på i Theres mormor Annys gamla hemkonserveringsbok. I den heter krossade tomater ”tomatmassa” och man rekommenderar att man även strör över lite salt och socker och konserverar dem vid 80 grader i 20 minuter, ifall man har en konserveringskastrull med inbyggd termometer.
Konservera krossade tomater
Rena burkar
Steg 1 är att se till att burkarna och redskapen du ska använda är rengjorda och gärna att händerna är spritade. Jag rengjorde burkarna genom att hälla kokande vatten i dem samt att jag la gummipackningar och lock i djupa tallrikar i hett vatten. Efter 4 – 5 min hällde jag bort allt vatten och fyllde burkarna med de krossade tomaterna. Det bästa är att det du ska konservera redan är tillrett precis innan och varmt, både för säkerheten men även för att skona glasen. Om innehållet och burkarna har en väldigt stor temperaturskillnad är det lätt hänt att glas spricker. Jag har inte varit med om det när det gäller dessa Weckjars men har spräckt en hel del vanliga glasburkar genom åren.
Vi lägger locket på
När vald produkt är påfylld i burken/burkarna dock inte ända upp till kanten, jag lämnade 2 – 3 cm luft mellan tomatsås och burkens kant, är det dags att lägga på locket. Mellan locket och burkens kant ska den tunna gummipackningen sitta. Lättast är det att hålla locket uppochned och fixera ringen på locket så att den fastnar lite lätt. Lägg sedan på locket på burken och se till att gummipackningen ligger rakt och snyggt och inte är knölig.
Fixera locken
När man lagt på locket på burkarna är det dags att fixera locket inför kokningen av burkarna. Fixeringen sker genom att man sätter på två metallklämmor så att locket hålls på plats. Viktigt att du verkligen snäpper fast dem ordentligt. Ta det lite lugnt. Om det går för fort finns det risk att klämmorna bara fäster till hälften. Klämmorna ska sitta på under hela kokningen.
Hermetisk inkokning
När metallklämmorna är fastsatta placerar jag en liten handduk i kastrullen där jag ska konservera burkarna. Handduken lägger jag i för att burkarna inte ska stå och skallra och låta. Jag stoppar ner burkarna och fyller upp kastrullen med vatten upp till ca 75% av burkarnas höjd. Sedan kokar jag upp vattnet för att sedan sänka värmen så att det står och småputtrar. Jag kokar burkarna i minst en timme.
Tång
När burkarna har kokat i ca en timme är det dags att ta kastrullen av spisen och lyfta upp dem från kastrullen. Specialtången till Weck-burkarna var riktigt användbar. Tången kommer jag att använda vid flera heta arbeten med burkar! Så skönt att slippa bränna sig på fingertopparna.
Vakuum är ett bevis på att det gått rätt till
När de upplyfta burkarna har stått och svalnat är det dags att plocka bort metallklämmorna, de behövs inte längre om allt gått rätt till. Under kokningen och sedan avsvalningen bildas det vakuum som gör att locket sugs fast mot burken. Vakuumet blir som ett bevisen på att innehållet är intakt. kulle vakuumet släppa betyder det att innehållet inte är ok att äta och bör då hällas ut i tex en kompost. Se till att du trycker ner själva locket mot burken samtidigt som du ska ta bort metallklämmorna, så att du inte öppnar burken av misstag.
Kylförvaring
När alla burkar svalnat och är varsamt kontrollerade, att det uppstått vakuum så att locken sugits fast, stoppar vi in dem i kylen för långtidsförvaring. Har man jordkällare är det givetvis där man ställer dem, dessvärre har vi ingen jordkällare idag.
Sedan bilderna i det här inlägget togs har jag har testat att konservera bla semitorkade tomater i olja och rabarber- och jordgubbssylt och ska testa att konservera vår sons favoritsnacks inlagda vitlöksklyftor.
Säkerhet: Skulle du känna ett obehag att konservera utan konserveringsmedel kan du självklart använda konserveringsmedel i kombination med hermetisk inkokning. Det viktigaste är att det blir säker mat och att du inte känner dig orolig. Gärna både airbag och säkerhetsbälte ifall det får dig att känna dig tryggare och hålla dig frisk. Botulism som orsakas av ett toxin som kommer från Clostridium botulinum är ett oerhört giftigt toxin som tack o lov är värmekänsligt och dör vid kokning i 10 minuter vid 80 grader. Sedan 1960-talet har endast 30 st fall rapporterats i Sverige. För mer info Läs HÄR. Se till att du kokar dina burkar tillräckligt länge!
Weckjars
Weckburkarna finns i flera olika storlekar och modeller och man köper ett kit med burkar, lock, gummiringar, klämmor ingår inte. De vita locken är till för öppnade burkar när man inte använt allt innehåll och vill förvara dem i kylen någon dag eller två.
Weckprodukterna som finns med i detta inlägg går att köpa till rabatterat pris hos Gjordnära tunnelväxthus . Med koden Weckjars får du 10 % på alla Weckprodukter under hela oktober.
Lycka till /Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar