Din varukorg är för närvarande tom!
Kolakakor med apelsin
En kolakaka med en mild och samtidigt fyllig apelsinsmak.
Ingredienser:
150 g smör
1,5 dl socker
1-2 msk vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 – 2 apelsiner, helst ekologiska
Gör så här: Sätt på ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Riv skalet från apelsinen, apelsinerna och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medans de är varma.
Tips: Kan vara svårt att skära upp dem med en kniv när längderna ligger så tätt. Pröva då med en osthyvel så går det mycket lättare. Byter du ut det vanliga vita sockret mot ett muscavadosocker så får du en ännu godare kaka.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Kolakakor med apelsin”
Åh det här hade jag velat göra idag. Låter galet gott! Blev en kokoskaka med apelsin istället : )
Det låter inte heller så tokigt 😉
När jag bakar ”vanliga” kolakakor brukar jag använda en pizzaskärare (en sån rund) för att dela dem, då går det snabbt och enkelt även om de ligger tätt.
Toppentips, tack 🙂
Lämna ett svar