Din varukorg är för närvarande tom!
Kökskompostera enligt bokashi
Snart är det dags att preparera jorden med bokashi inför nalkande vitlöksplantering.
Sedan fem år komposterar vi vårt köksavfall i staden enligt en metod som kallas för bokashi. En metod där man fermenterar sitt avfall.
Metoden går ut på att man fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock (metoden påminner om processen man gör med gräs för att få ensilage).
Varje gång man lägger ner matrester i hinken strör man samtidigt över ett vetekli över köksavfallet, sk bokashikli. Vetekliet är impregnerat med 5 olika mikroorganismer som ser till att avfallet inte bryts ner på traditionellt sätt utan syras.
När hinken är full behöver den lagras i 2 veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och 2 veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras.

I vår stadsodling komposterar vi ca 400 liter bokashikompost årligen och använder det främst där vi odlar näringskrävande grödor så som kål, gurka, zucchini, majs och vitlök.
Bokashi fungerar bäst om du odlar på friland eller i odlingsbehållare typ pallkragar som har kontakt med underliggande mark, så att jordens mikroorganismer och maskar kommer åt avfallet. I en behållare utan maskar och andra nedbrytare går nedbrytningen allt för långsamt.
Skillnaden gentemot en vanlig kompost är att bokashi producerar ytterst lite växthusgaser och därmed blir ju också mer näring kvar i avfallet.
Vi kombinerar denna teknik med att kompostera på traditionellt sätt i pallkragar och tycker att metoderna kompletterar varandra.
Det är enkelt att göra det impregnerade vetekliet själv, så här gör du.
Se också filmen om hur vi använder bokashikompost i vår stadsodling:
Vill ni läsa mer om hur och var vi odlar rekommenderar vi att man läser vår bok: Alla fingrar gröna.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Kökskompostera enligt bokashi”
Började med Bokashi för en vecka sen. Det ska bli så spännande med kommande säsong.
Varit sugen länge på att börja men är rädd för att det ska dra råttor då vi haft problem med dessa kryp tidigare. Har ni haft problem med dem?
Nej inte vad vi vet.
Helt suveränt med bokashi ��
Jag började i höst och har inte odlat nåt annat än vitlöksblast och ärtskott inomhus i jorden ännu men redan att bara se hur snabbt matresterna blir till jord i jordfabrikerna är hur häftigt som helst!
Min amaryllis fick näring i form av lakvattnet i år, 5 blommor per stang som blommade länge och fint, helt tack vare lakvattnet ��Hejsan,
Nybörjare på det här med bokashi men har er bok och försöker göra rätt, vi får se till våren när det blir gräva av. Hittade i min gömmor Biltemas komposthjälp 36-391 som sägs innehålla Cellulas, Subtilisin, amylas, α-Natrium vad kan detta motsvara? EM? Idéer? Den ska enligt instruktion blandas med ljummet vatten och fördelas över trädgårdskomposten, men kan det istället användas som bokashiströ? Stort tack på förhand för eventuell hjälp. Anneli Örebro zon 3Strö är nog att föredra skulle jag tro men man kan använda båda. Förvänta dig ingen annan effekt av komposterandet.
Vad händer med bokashin om man har en full hink stående och åker bort ett par veckor eller längre?
Ja inget direkt revolutionerande skulle jag vilja påstå, det fermeterar väl på liksom.
/ Johannes
Lämna ett svar