Din varukorg är för närvarande tom!
Knaprig tofu i Gong Bao-sås

Denna rätt är något av det godaste vi vet. Under flera års tid har vi endast ätit knaprig tofu i Gong Bao-sås på vår favoritrestaurang Chong qing i Stockholm, men nu har vi börjat utarbeta vår egen variant.
Ingredienser till tofun
- rapsolja till fritering
- 400-800 g tofu, gärna extra fast ( ICA basic har en tofu på 400g som är riktigt bra)
- 1,5 msk majsstärkelse
- 5 vitlöksklyftor
- 3×3 cm färsk ingefära
- Torkad chili efter smak, det går också bra att krydda med chilipulver.
- 5 blad/blast från piplök eller salladslök
- jordnötter
Ingredienser till Gong Bao-såsen
- 1,5 msk majsstärkelse
- 3 dl vatten
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1/2 msk hela sichuanpepparkorn
- 6 msk sojasås (ta gärna både ljus och mörk)
- 3 msk shaoxing (kinesiskt vin, man eventuellt ersätta med torr sherry) Finns att beställa på Systembolaget.
- 1,5 msk chinkiang (kinesisk vinäger, man kan eventuellt ta risvinäger)
- 4 msk socker (man borde kunna använda honung eller annan sötning)
- en skvätt sesamolja
Gör så här: Om du vill servera denna rätt med ris, gör man klokt i att sätta igång med riset först. Sedan kan man köra igång med allt annat.
Värm en panna och rosta sischuanpepparn några minuter. Mortla kornen lite lagom. Det gör inget om det är ganska grovt. Finhacka vitlöken, ingefäran och chilin och lägg pepparn och hacket åt sidan så länge. Skär tofun i tärningar, ungefär 1,5 cm x 1,5 cm, och lägg tärningarna på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg därefter kuberna i en skål och strö över majsstärkelse och lite salt. Blanda runt så att alla ytorna på kuberna får majsstärkelse. För att tofun ska bli extra krispig är det dubbelfritering som gäller. Först hettar man upp olja i en kastrull till 180 grader.
Därefter sänker man ner cirka en deciliter tofukuber åt gången i oljan. När de fått lite färg tar man upp kuberna och låter de rinna av på hushållspapper. När alla kuber är friterade en gång är det dags för den andra friteringen. Man kan höja temperaturen något innan med friterar alla kuber igen, i omgångar, typ 190 grader. Även efter den andra friteringen låter man kuberna rinna av på hushållspapper.



Såsen
Använd en stekpanna eller wok, häll i en skvätt olja och fräs hacket med ingefära, vitlök och chili på låg värme. Ställ pannan åt sidan efter några minuter.
Blanda därefter ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Börja förslagsvis med majsstärkelsen och vispa ut den med vattnet, innan resten av ingredienserna tillsätts. Rör om ordentligt. Häll sedan ner såsen över vitlöken, ingefäran och chili, och tillsätt sichuanpepparn. Låt alltsammans puttra ihop på låg värme under omrörning tills såsen tjocknar. Skär piplöken/salladslöken i grova skivor. Lägg ner tofun och salladslöken och rör om. Ös ner jordnötter. Servera med riset eller något annat.
Tips: Spar lite av såsen bredvid och rigla över riset när ni äter.
Odla egna ingredienser:
Chong Qing
Ett stort tack till Louise och hennes restaurang Chong Qing ( Stockholm / Liljeholmen)som visat oss vägen till denna maträtt och annat mycket gott. Vi har varit på den här restaurangen över 10 gånger och längtar alltid dit. Om ni vill äta där behöver ni boka bord och glöm för all del inte att hälsa från Farbror Grön när ni träffar henne.
Kika in på restaurangen här: Chong Qing
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Knaprig tofu i Gong Bao-sås”
Hej!
Då jag inte hinner med alla mail från olika håll är jag tacksam ni avregistrerar mig, tack // KerstinOk
Lämna ett svar