Din varukorg är för närvarande tom!
Klippa ner och skörda jordärtskocka

Nu är det dags att skörda jordärtskocka. Mellan oktober och april är dess bästa skördetid. Nu har vi klippt ner stjälkarna och fyllt vår första korg med skockor.
Vi odlar en blommande jordärtskockssort. Bianca tror vi att det är. Under september blommar de härligt med gula nästan solrosliknande blommor. Stjälken är mycket hög, upp emot två, tre meter ibland. Det blir ganska effektfullt mot vår husvägg. Tillsammans med majs och slingrande störbönor har de verkligen varit ett vackert inslag i vår stadsodling.

Få bort rasslet
I oktober börjar blommorna vissna och de en gång så vackra blomstjälkarna blir mer och mer bruna. I november är de helt vissna. Då brukar vi klippa av dem ganska långt ner så att det bara sticker upp några centimeters stubbar. Då ser man enkelt vart knölarna är, om man vill skörda. Det går att bryta av stjälkarna, men risken är att man får upp knölarna när man bryter. Bättre att använda en sekatör, om man inte vill passa på att skörda jordärtskocka samtidigt förstås.
Skörda jordärtskocka
Det är en bra tid nu i november att skörda jordärtskocka. Inte för att vi behöver en massa mat, utan för att det är enkelt. I november då mycket annat runt våra jordärtskockor vissnat och dött kan man med gott samvete gräva upp ett gäng knölar.
Även om det är lätt att skörda skockorna brukar vi ta upp ett gäng så vi har. Det är ju ännu lättare att ”skörda” från balkongen. Just balkongen tycker vi är en bra plats att förvara upptagna jordärtskockor på, gärna i en kompostpåse. De brukar hålla sig fina ett par månader på det sättet om det inte blir alltför kallt, vilket det sällan blir hos oss förrän efter jul.

Sommarskörd är inte att tänka på
Under milda vintrar kan man skörda jordärtskocksknölar lite då och då. Fryser jorden och det bildas tjäle är det svårare att ta upp dem. Fram till april, maj pågår vårt skördande. Därefter växer ny blast upp och då får skockorna koncentrera sig på blomningen istället. Under den tid på året när de har gröna blast är själva skockorna mjuka och nästan svampiga.
Vi brukar aldrig skörda allt. Det är bra om det blir skockor kvar i jorden som håller jordärtskockodlingen intakt och igång. Skockorna ynglar nämligen av sig ganska hejdlöst, så man behöver inte spara särskilt många i jorden för att vara säker på att få en hygglig skörd nästkommande år.

Vad vi ska göra med skörden denna gång har vi inte riktigt bestämt, men det vore gott med en jordärtskockssoppa eller kanske en gratäng. Något som också är gott är att syra jordärtskockor. Men det får det bli av nästa skörd, vi är inte så sugna på det just nu.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Klippa ner och skörda jordärtskocka”
”nästan solrosliknande blommor” är inte så underligt – jordärtskockan (Helianthus tuberosus) ÄR nämligen en solros 😂
Ja det är ju släkt med varandra.
Johannes
Jag brukar sätta vin på skockor. Det blir ett fint dessertvin.
Det låter spännande!
Skrubba – klyv på mitten – rosta i ugnen och servera med löjrom, créme fraiche och finhackad rödlök.
Hej! Sen som alltid, gräver jag upp skockor nu. De har inte fått blast eller blivit mjuka ännu, men många har fått en ny grodd där under jordtäcket. Är det ett problem att äta dem ändå? De utvecklar inte nån form av gift eller nåt annat tråkigt?
Inget problem så länge de är fasta och fina 🙂












Lämna ett svar