Din varukorg är för närvarande tom!
Klippa ner och skörda jordärtskocka

Nu är det dags att skörda jordärtskocka. Mellan oktober och april är dess bästa skördetid. Nu har vi klippt ner stjälkarna och fyllt vår första korg med skockor.
Vi odlar en blommande jordärtskockssort. Bianca tror vi att det är. Under september blommar de härligt med gula nästan solrosliknande blommor. Stjälken är mycket hög, upp emot två, tre meter ibland. Det blir ganska effektfullt mot vår husvägg. Tillsammans med majs och slingrande störbönor har de verkligen varit ett vackert inslag i vår stadsodling.

Få bort rasslet
I oktober börjar blommorna vissna och de en gång så vackra blomstjälkarna blir mer och mer bruna. I november är de helt vissna. Då brukar vi klippa av dem ganska långt ner så att det bara sticker upp några centimeters stubbar. Då ser man enkelt vart knölarna är, om man vill skörda. Det går att bryta av stjälkarna, men risken är att man får upp knölarna när man bryter. Bättre att använda en sekatör, om man inte vill passa på att skörda jordärtskocka samtidigt förstås.
Skörda jordärtskocka
Det är en bra tid nu i november att skörda jordärtskocka. Inte för att vi behöver en massa mat, utan för att det är enkelt. I november då mycket annat runt våra jordärtskockor vissnat och dött kan man med gott samvete gräva upp ett gäng knölar.
Även om det är lätt att skörda skockorna brukar vi ta upp ett gäng så vi har. Det är ju ännu lättare att ”skörda” från balkongen. Just balkongen tycker vi är en bra plats att förvara upptagna jordärtskockor på, gärna i en kompostpåse. De brukar hålla sig fina ett par månader på det sättet om det inte blir alltför kallt, vilket det sällan blir hos oss förrän efter jul.

Sommarskörd är inte att tänka på
Under milda vintrar kan man skörda jordärtskocksknölar lite då och då. Fryser jorden och det bildas tjäle är det svårare att ta upp dem. Fram till april, maj pågår vårt skördande. Därefter växer ny blast upp och då får skockorna koncentrera sig på blomningen istället. Under den tid på året när de har gröna blast är själva skockorna mjuka och nästan svampiga.
Vi brukar aldrig skörda allt. Det är bra om det blir skockor kvar i jorden som håller jordärtskockodlingen intakt och igång. Skockorna ynglar nämligen av sig ganska hejdlöst, så man behöver inte spara särskilt många i jorden för att vara säker på att få en hygglig skörd nästkommande år.

Vad vi ska göra med skörden denna gång har vi inte riktigt bestämt, men det vore gott med en jordärtskockssoppa eller kanske en gratäng. Något som också är gott är att syra jordärtskockor. Men det får det bli av nästa skörd, vi är inte så sugna på det just nu.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Klippa ner och skörda jordärtskocka”
”nästan solrosliknande blommor” är inte så underligt – jordärtskockan (Helianthus tuberosus) ÄR nämligen en solros 😂
Ja det är ju släkt med varandra.
Johannes
Jag brukar sätta vin på skockor. Det blir ett fint dessertvin.
Det låter spännande!
Skrubba – klyv på mitten – rosta i ugnen och servera med löjrom, créme fraiche och finhackad rödlök.
Hej! Sen som alltid, gräver jag upp skockor nu. De har inte fått blast eller blivit mjuka ännu, men många har fått en ny grodd där under jordtäcket. Är det ett problem att äta dem ändå? De utvecklar inte nån form av gift eller nåt annat tråkigt?
Inget problem så länge de är fasta och fina 🙂
Lämna ett svar