Din varukorg är för närvarande tom!
Klippa ner och skörda jordärtskocka

Nu är det dags att skörda jordärtskocka. Mellan oktober och april är dess bästa skördetid. Nu har vi klippt ner stjälkarna och fyllt vår första korg med skockor.
Vi odlar en blommande jordärtskockssort. Bianca tror vi att det är. Under september blommar de härligt med gula nästan solrosliknande blommor. Stjälken är mycket hög, upp emot två, tre meter ibland. Det blir ganska effektfullt mot vår husvägg. Tillsammans med majs och slingrande störbönor har de verkligen varit ett vackert inslag i vår stadsodling.

Få bort rasslet
I oktober börjar blommorna vissna och de en gång så vackra blomstjälkarna blir mer och mer bruna. I november är de helt vissna. Då brukar vi klippa av dem ganska långt ner så att det bara sticker upp några centimeters stubbar. Då ser man enkelt vart knölarna är, om man vill skörda. Det går att bryta av stjälkarna, men risken är att man får upp knölarna när man bryter. Bättre att använda en sekatör, om man inte vill passa på att skörda jordärtskocka samtidigt förstås.
Skörda jordärtskocka
Det är en bra tid nu i november att skörda jordärtskocka. Inte för att vi behöver en massa mat, utan för att det är enkelt. I november då mycket annat runt våra jordärtskockor vissnat och dött kan man med gott samvete gräva upp ett gäng knölar.
Även om det är lätt att skörda skockorna brukar vi ta upp ett gäng så vi har. Det är ju ännu lättare att ”skörda” från balkongen. Just balkongen tycker vi är en bra plats att förvara upptagna jordärtskockor på, gärna i en kompostpåse. De brukar hålla sig fina ett par månader på det sättet om det inte blir alltför kallt, vilket det sällan blir hos oss förrän efter jul.

Sommarskörd är inte att tänka på
Under milda vintrar kan man skörda jordärtskocksknölar lite då och då. Fryser jorden och det bildas tjäle är det svårare att ta upp dem. Fram till april, maj pågår vårt skördande. Därefter växer ny blast upp och då får skockorna koncentrera sig på blomningen istället. Under den tid på året när de har gröna blast är själva skockorna mjuka och nästan svampiga.
Vi brukar aldrig skörda allt. Det är bra om det blir skockor kvar i jorden som håller jordärtskockodlingen intakt och igång. Skockorna ynglar nämligen av sig ganska hejdlöst, så man behöver inte spara särskilt många i jorden för att vara säker på att få en hygglig skörd nästkommande år.

Vad vi ska göra med skörden denna gång har vi inte riktigt bestämt, men det vore gott med en jordärtskockssoppa eller kanske en gratäng. Något som också är gott är att syra jordärtskockor. Men det får det bli av nästa skörd, vi är inte så sugna på det just nu.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Klippa ner och skörda jordärtskocka”
”nästan solrosliknande blommor” är inte så underligt – jordärtskockan (Helianthus tuberosus) ÄR nämligen en solros 😂
Ja det är ju släkt med varandra.
Johannes
Jag brukar sätta vin på skockor. Det blir ett fint dessertvin.
Det låter spännande!
Skrubba – klyv på mitten – rosta i ugnen och servera med löjrom, créme fraiche och finhackad rödlök.
Hej! Sen som alltid, gräver jag upp skockor nu. De har inte fått blast eller blivit mjuka ännu, men många har fått en ny grodd där under jordtäcket. Är det ett problem att äta dem ändå? De utvecklar inte nån form av gift eller nåt annat tråkigt?
Inget problem så länge de är fasta och fina 🙂
Lämna ett svar