Det här är en glutenfri kladdkaka som är baserad på bönor. Vi har testat både svarta bönor och kidneybönor med samma goda resultat. Kladdkakan på bilden är bakad med steviaströ.
Ingredienser
400 gram kokta kidneybönor eller svarta bönor. Det går även att använda bönor direkt från burk utan kokning.
1 dl havregryn
1-2 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
3 msk neutral olja
1,5 dl råsocker eller steviaströ
4 msk grädde
4-6 katrinplommon (kan uteslutas)
2 ägg
75 g smält smör ( kan uteslutas för en torrare kaka)
En nypa salt
0,5 dl kokosflingor till formen.
Gör så här: Sätt ugnen på ca180 grader. Blanda alla ingredienser utom kokosflingorna i en skål och stavmixa till en jämn smet. Smörj en ugnsform med smör och skaka på kokosflingorna så att de fastnar överallt på formen och häll i smeten. Grädda i ca 20-25 min i mitten av ugnen. låt kakan svalna innan ni skär i den. Kladdkakan blir bäst om den förvaras i kylen och håller i 3-5 dagar.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar