Din varukorg är för närvarande tom!
Kanderade äpplen, lika gott som godis

Detta recept är utarbetat av Farbror Gröns son Moses. Både Tora och Moses och har ett genuint matintresse och kommer kliva in mer och mer på bloggen med sina recept. Genom dessa kanderade äpplen kan man äntligen säga att ”frukt är godis”!
En kväll när jag som vanligt satt och strökollade på klipp, fick jag se en film med en kille som lagade mat. Jag gick in på kontot och såg när han kanderade saker. Då ville jag själv kandera saker. Vi hade bara äpplen hemma så jag kanderade äpplen.
Ingredienser för 4 personer
- Fyra stycken små eller tre stycken stora äpplen
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
- grillpinnar
- lite kallt vatten för att kyla ner de heta äpplena med (gärna med is i)
Gör så här: Koka i hop vattnet och sockret i en kastrull på högsta värmen. Medans de kokar ihop så stoppar du in träpinnarna i äpplena. När sockret och vattnet fått en lite brunare färg så drar du äpplena i sockerlagen så den får ett jämt lager med socker runt äpplet. Doppa äpplena i vattnet så att sockret stelnar. Njut av era kanderade äpplen:)
Moses Wätterbäck

Jag, Johannes är delvis uppväxt med kanderade äpplen men har inte ätit dem sedan jag var typ 7 år. Min pappa brukade köpa kanderade äpplen på den anrika godisaffären Augusta Jansson i samband med julen. Så när Moses stod och gjorde detta härom kvällen var det ytterst spännande, jag kunde inte ana att det skulle vara så otroligt gott. Det var inte bara minnena som lurade mig att tro att detta var det lyxigaste godis man kan tänka sig. Jag blev glatt överraskad när Moses berättade att han ville laga kanderade äpplen. Smakprovet av det första äpplet resulterade att vi stod hela familjen och smaskade oss alla äpplena på mindre än 10 min, vi kunde inte sluta äta. Äntligen kan man säga att frukt är godis!
Ett varningens ord: Har du känsliga tänder, bryggor eller lagningar osv ska du vara försiktig med att äta dessa läckra äpplen, man får verkligen arbeta med både käkmuskler och tänder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar