Din varukorg är för närvarande tom!
Kanderade äpplen, lika gott som godis

Detta recept är utarbetat av Farbror Gröns son Moses. Både Tora och Moses och har ett genuint matintresse och kommer kliva in mer och mer på bloggen med sina recept. Genom dessa kanderade äpplen kan man äntligen säga att ”frukt är godis”!
En kväll när jag som vanligt satt och strökollade på klipp, fick jag se en film med en kille som lagade mat. Jag gick in på kontot och såg när han kanderade saker. Då ville jag själv kandera saker. Vi hade bara äpplen hemma så jag kanderade äpplen.
Ingredienser för 4 personer
- Fyra stycken små eller tre stycken stora äpplen
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
- grillpinnar
- lite kallt vatten för att kyla ner de heta äpplena med (gärna med is i)
Gör så här: Koka i hop vattnet och sockret i en kastrull på högsta värmen. Medans de kokar ihop så stoppar du in träpinnarna i äpplena. När sockret och vattnet fått en lite brunare färg så drar du äpplena i sockerlagen så den får ett jämt lager med socker runt äpplet. Doppa äpplena i vattnet så att sockret stelnar. Njut av era kanderade äpplen:)
Moses Wätterbäck

Jag, Johannes är delvis uppväxt med kanderade äpplen men har inte ätit dem sedan jag var typ 7 år. Min pappa brukade köpa kanderade äpplen på den anrika godisaffären Augusta Jansson i samband med julen. Så när Moses stod och gjorde detta härom kvällen var det ytterst spännande, jag kunde inte ana att det skulle vara så otroligt gott. Det var inte bara minnena som lurade mig att tro att detta var det lyxigaste godis man kan tänka sig. Jag blev glatt överraskad när Moses berättade att han ville laga kanderade äpplen. Smakprovet av det första äpplet resulterade att vi stod hela familjen och smaskade oss alla äpplena på mindre än 10 min, vi kunde inte sluta äta. Äntligen kan man säga att frukt är godis!
Ett varningens ord: Har du känsliga tänder, bryggor eller lagningar osv ska du vara försiktig med att äta dessa läckra äpplen, man får verkligen arbeta med både käkmuskler och tänder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar