Din varukorg är för närvarande tom!
Kanarisk potatis – en saltig läckerhet

Kanarisk potatis har nog de allra flesta som varit på Kanarieöarna troligtvis kommit i kontakt med. Det är en specialitet på Kanarieöarna som ofta serveras med den pikanta paprikasåsen Mojo rojo. Man kokar potatisarna i rikligt med salt så att de får en salthinna.
Min pappa brukade göra en fejkvariant av kanarisk potatis när jag var liten, han hade varit på Tenneriffa en gång och blivit fascinerad av dessa salta knölar. Dessvärre hade han inte knäckt koden hur detta egentligen skulle gå till, så han brukade rulla den kokta skalförsedda potatisen i salt efter kokning och låta dem ligga och dra i kastrullen ett tag.
Ska man göra äkta kanariepotatis gäller det att veta hur man ska göra och det kan för många te sig som att man använder skandalöst mycket salt. Men det är detta som krävs om man ska få till den rätta smaken. Ett plus när man använder så här mycket salt när man kokar potatis ”med skalet på” är att smakerna från potatisen verkligen inte läcker ut i vattnet utan trycks inåt. Saltet stabiliserar även potatisarna så att relativt nyupptagen potatis som tenderar att kunna spricka håller sig helare. En bieffekt är att det fräser om sådant här saltvatten när det kokar, så man får en trevlig ljudupplevelse dessutom.

Kanarisk potatis – ingredienser
- Ca 1 kg potatis av mindre eller mellanstormodell.
- 1,5 – 2 l Vatten eller så att det täcker potatisen
- Ca 2 dl havssalt ( i en del recept på nätet står det t om att man ska ha över 3 dl så pröva dig fram, vi tycker att det fungerar ypperligt med 2 dl)
Gör så här: Lägg i rengjorda potatisar modell mindre eller mellanstora med skalet på i en kastrull och fyll på med kallt vatten så att vattnet täcker potatisarna. Häll därefter i havssaltet och lägg på ett lock. Låt potatisen koka upp. Sänk därefter värmen så att potatisarna småkokar lagom och lägg locket lite på sniskan. Efter ca 20-30 minuter brukar potatisen vara klar. Känn efter med tex en tändsticka. Potatisarna ska vara mjuka rakt igenom när de är klara. Häll sedan av vattnet och låt potatisarna svalna lite innan servering.
Kanarisk potatis är så gott att man gärna äter dem som de är, nästan som snacks. Att dippa i en god sås är supergott. Men man kan också servera potatisen istället för vanlig kokt potatis eller klyftpotatis.
Testa såsen salsa verde till potatisarna, för dig som gillar koriander och limesmak eller googla på ”Mojo rojo” som är den vanligaste såsen till denna potatis.
Bra att veta: Var beredd på att det kan bli ganska grisigt på spisen när saltvattnet som stänkt torkat in. Men det är ingen fara, det är lätt att torka av.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Kanarisk potatis – en saltig läckerhet”
Enda problemet är väl att rostfritt stål läcker diverse legeringsämnen och t.o.m. järn när man har såpass mycket salt i kokvattnet. Jag hade en fin rostfri tesked (högkvalitativt rostfritt stål) i en skål med salt, och upptäckte rostfläckar i saltet efter ett tag.
Jag har hört att kockar rekommenderar att saltet (vid vanlig grönsaks- eller potatiskokning) tillsätts först efter det att det som skall kokas har lagts i kastrullen, för att minska mängden läckage från stålet.
M.a.o. borde man använda en emaljkastrull istället. Eller en järngryta.
Ja jag har sett sådant också på våra redskap också genom åren. Ja de gamla emaljerade kastrullerna låter som en bra idé.
/ Johannes
Oohhh!
Förut försökte jag hitta recept på detta och den GRÖNA såsen, som iaf vi stötte på överallt, men misslyckats.
Tack tack för recept på potatisen!
Och kanske kanske någon annan känner till recept på den gröna såsen??? *håller tummarna*Jag har hört att potatisen ”uppkom” när man hade dåligt med färskvatten och därför kokade potatisen i havsvatten. Vattnet ska därigenom ha samma salthalt som havsvatten (3,5%-ish) när man kokar potatisen
Lämna ett svar