Din varukorg är för närvarande tom!
Kanarisk potatis – en saltig läckerhet

Kanarisk potatis har nog de allra flesta som varit på Kanarieöarna troligtvis kommit i kontakt med. Det är en specialitet på Kanarieöarna som ofta serveras med den pikanta paprikasåsen Mojo rojo. Man kokar potatisarna i rikligt med salt så att de får en salthinna.
Min pappa brukade göra en fejkvariant av kanarisk potatis när jag var liten, han hade varit på Tenneriffa en gång och blivit fascinerad av dessa salta knölar. Dessvärre hade han inte knäckt koden hur detta egentligen skulle gå till, så han brukade rulla den kokta skalförsedda potatisen i salt efter kokning och låta dem ligga och dra i kastrullen ett tag.
Ska man göra äkta kanariepotatis gäller det att veta hur man ska göra och det kan för många te sig som att man använder skandalöst mycket salt. Men det är detta som krävs om man ska få till den rätta smaken. Ett plus när man använder så här mycket salt när man kokar potatis ”med skalet på” är att smakerna från potatisen verkligen inte läcker ut i vattnet utan trycks inåt. Saltet stabiliserar även potatisarna så att relativt nyupptagen potatis som tenderar att kunna spricka håller sig helare. En bieffekt är att det fräser om sådant här saltvatten när det kokar, så man får en trevlig ljudupplevelse dessutom.

Kanarisk potatis – ingredienser
- Ca 1 kg potatis av mindre eller mellanstormodell.
- 1,5 – 2 l Vatten eller så att det täcker potatisen
- Ca 2 dl havssalt ( i en del recept på nätet står det t om att man ska ha över 3 dl så pröva dig fram, vi tycker att det fungerar ypperligt med 2 dl)
Gör så här: Lägg i rengjorda potatisar modell mindre eller mellanstora med skalet på i en kastrull och fyll på med kallt vatten så att vattnet täcker potatisarna. Häll därefter i havssaltet och lägg på ett lock. Låt potatisen koka upp. Sänk därefter värmen så att potatisarna småkokar lagom och lägg locket lite på sniskan. Efter ca 20-30 minuter brukar potatisen vara klar. Känn efter med tex en tändsticka. Potatisarna ska vara mjuka rakt igenom när de är klara. Häll sedan av vattnet och låt potatisarna svalna lite innan servering.
Kanarisk potatis är så gott att man gärna äter dem som de är, nästan som snacks. Att dippa i en god sås är supergott. Men man kan också servera potatisen istället för vanlig kokt potatis eller klyftpotatis.
Testa såsen salsa verde till potatisarna, för dig som gillar koriander och limesmak eller googla på ”Mojo rojo” som är den vanligaste såsen till denna potatis.
Bra att veta: Var beredd på att det kan bli ganska grisigt på spisen när saltvattnet som stänkt torkat in. Men det är ingen fara, det är lätt att torka av.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Kanarisk potatis – en saltig läckerhet”
Enda problemet är väl att rostfritt stål läcker diverse legeringsämnen och t.o.m. järn när man har såpass mycket salt i kokvattnet. Jag hade en fin rostfri tesked (högkvalitativt rostfritt stål) i en skål med salt, och upptäckte rostfläckar i saltet efter ett tag.
Jag har hört att kockar rekommenderar att saltet (vid vanlig grönsaks- eller potatiskokning) tillsätts först efter det att det som skall kokas har lagts i kastrullen, för att minska mängden läckage från stålet.
M.a.o. borde man använda en emaljkastrull istället. Eller en järngryta.
Ja jag har sett sådant också på våra redskap också genom åren. Ja de gamla emaljerade kastrullerna låter som en bra idé.
/ Johannes
Oohhh!
Förut försökte jag hitta recept på detta och den GRÖNA såsen, som iaf vi stötte på överallt, men misslyckats.
Tack tack för recept på potatisen!
Och kanske kanske någon annan känner till recept på den gröna såsen??? *håller tummarna*Jag har hört att potatisen ”uppkom” när man hade dåligt med färskvatten och därför kokade potatisen i havsvatten. Vattnet ska därigenom ha samma salthalt som havsvatten (3,5%-ish) när man kokar potatisen
Lämna ett svar