Din varukorg är för närvarande tom!
Kål – så här odlar vi den
Vi älskar ju alla 36 grödor som vi skrivit om i ”Alla fingrar gröna”. Men det är något alldeles extra med kålen. Den finns i så otroligt många varianter, smaker och passar till så många användningsområden. Allt från rucola, rovor, salladskål, broccoli, bladkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och svartkål. kålväxterna är dessutom ofta tåliga och klarar av att vintersås och sås kallt under våren. Den klarar ofta både en och två rejäla frostknäppar utan att duka under. En del klarar till och med av att stå kvar under hela vintern, som brysselkålen som kan stå kvar ända in i mars – april och bjuda på sina underbara små huvuden.
Kål är näringskrävande och det är många skadedjur som kan gå hårt åt den. Det fick väldigt många av oss odlare erfara under 2016. Kålmalen attackerade besinningslöst i slutet av maj och i början av juni. Och lyckades man hålla malen stången så kom nästa attack lite senare in i sommaren när ”Kålfjärilen” dök upp. Trots svåra angrepp är den så värd att odla och ger med lite tur och skicklighet rejält med mat på bordet.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Svartkål, grönkål, brysselkål
Kål kan vintersås december–mars, vårsås i april, eller vår- och sommarsås maj–juni. Brysselkål slutplanteras utomhus i maj, grönkål och svartkål maj–juli.
Under vårt första år i tillsammansodlingen i stan föreslog en granne att vi skulle så grönkål efter att vi skördat potatisen. Vi hade aldrig haft en tanke på att utnyttja plats på det viset. Innan potatisen var skördad förkultiverades grönkål på balkongen. När all potatis var upptagen hade vi fina grönkålsplantor att plantera ut. Vår sista grönkål skördades under ett snötäcke i december.
Att så grönkålen så sent gav den en helt annan start än vårsådd kål. Insektsangreppen blev färre, vilket kan bero på att den enträgna kålmalen och fjärilen inte är lika aktiv under den senare delen av sommaren. Att förkultivera kål tidigt, gärna under vintern, kan också ge ett tillfredsställande resultat. Då är plantorna stora innan de planteras ut och något mer motståndskraftiga mot insekter. Vid utplantering rekommenderas fiberduk eller nät som skydd.

Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar