Din varukorg är för närvarande tom!
Julbröd med filmjölk, lingon och nötter

När julaftons morgon glimmar, då vill vi gärna njuta av ett nybakat julbröd. Supergott till gröten! Om det finns bröd kvar passar det också bra till julbordet.
Ingen jäsning behövs för detta bröd som innehåller bikarbonat och bakpulver. Men eftersom gräddningen tar ca 1,5 timme, så kan det vara en god idé att baka brödet kvällen före julafton.
Ingredienser till ett bröd i en stor brödform
- 4 ½ dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl nötter och frön tex rostade hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk kummin
- ½ tsk fänkålsfrö
- 5, 5 dl filmjölk
- 1 dl lingon tex rårörd lingonsylt eller frysta lingon
- ca 1 ¼ dl mörk sirap
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Medan ugnen värms upp, brukar vi passa på att rosta lite hela hasselnötter en liten stund i en ugnsfast form. Förse sedan en brödform med ett bakplåtspapper. Blanda graham- och vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kummin och fänkålsfrö. Mortla gärna kummin och fänkålsfröna. Ta ett decilitermått och tryck ner det i mjölblandningen, så att det blir en grop. Fyll det med sirap. På så sätt behöver man inte krångla med att sirapen fastnar i decilitermåttet. Ringla sedan lite till sirap över blandningen.
Rör runt och tillsätt lingon, filmjölk och nötter/frön.
Klicka ner smeten i formen med bakplåtspapper. Täck gärna ytan med blandade frön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt brödet svalna i brödformen eller ta ur brödet och låt det svalna i en kökshandduk.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Julbröd med filmjölk, lingon och nötter”
Tusen tack för receptet till detta fantastiska bröd. Sedan i julas kan jag inte sluta baka det om och om igen!
Vad roligt att höra 🙂
/ Johannes
Hej!
Tack för alla era inlägg! Jag njuter av ert sätt att kommunicera, av ordvalet, av entusiasmen och kunskapen – är med andra ord ett snart 80-årigt fan. 🥰
Min käre make har celiaki. Han har bakat detta bröd med Finax (glutenfria) Grova Mjöl i snart tjugo år. Ett underbart bröd. Vårt recept kommer ursprungligen från familjen Falkholt, men är nästan identiskt med ert. I Sverige finns mer än 100.000 glutenintoleranta personer. Om man höll detta faktum i åtanke varje gång ett recept lanseras, så skulle 100.000 fler personer kunna njuta av receptet ifråga.
Med vänliga hälsningar
Gunilla Lundin i Torslanda som odlar i DalslandTusen tack för receptet, då kan jag ersätta mjölet med Flinax grova och kanske lite vört i filmjölken. Måste testa. Tidigare gjorde jag alltid vörtbröd efter ett mycket gammalt recept och har saknat det nu när jag inte mår bra av gluten. Berättar hur det gick.
Lämna ett svar