Din varukorg är för närvarande tom!
Odla jordärtskocka – från knöl till skörd
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla jordärtskocka – från knöl till skörd”
Älskar mina jordärtskockor (samma sort som er med vackra gula blommor), men ger dem ännu mindre omvårdnad, i princip ingen alls, inte ens vatten utom någon enstaka gång. Däremot använder jag dem som hjälpmedel att få lucker fin jord i tidigare ogräsbevuxna områden som efter en säsong med skockor blir lätt att rensa från kvarvarande kvickrötter mm, och därefter odla andra grödor. (Fast det stämmer nog som ni skriver att i brötig jord blir de extra knöliga. Jag kompenserar genom att inte skala så noga, bara skölja och skrubba. Eller koka först och sen trycka ut dem, ungefär som när man skållar och skalar mandel.)
En annan iakttagelse – förvaring i papperspåse tycker jag inte funkar alls, de skrumpnar fort, även i kylskåp. I plastpåse håller de däremot jättebra, i månader i kylen. Lämnar dem lite öppna. Brukar ta de gröna som man får till organiskt avfall, de går ju att använda först till förvaring, sen till avfall (om man nu inte kör bokashi förstås…)Hej!
Några frågor…
Om man har murbrukshinkar, kan man plantera 2-3 knölar då?
Blir de fortfarande lika höga i hink/kruka?
Var i trädgården vill de stå, vilket läge?
Kan jag vinterförvarar hinken i vår bod med termostat på ca 10 grader?Tacksam för svar,
JohannaHej, I Go kväll på SVT den 3 mars fick vi trevligt recept på kokta jordärtskocka och friterat skal på en god vintersallad.
Måste testas när jag kan börja gräva upp mina skockor. Längtar!
Maj i Leksand
Lämna ett svar