Det är verkligen häftigt att se växtkraften i vårt vardagsrumsfönser. Trots att det vätter mot öst frodas tomatplantor och vi kan skörda tomater varje dag.
Sungold är vår enda F1 hybrid tomat. Vi odlar den för att Åke Truedsson vurmar så starkt för den. Han kallar den för godistomaten för att den är så söt. Rent generellt är jag inte så mycket för F1 hybrider eftersom de inte går att ta frö från dem. Vilket vi gillar att göra. En F1a är ett barn med två hemliga föräldrar där både mamman och pappan är inavlade. Den som har föräldrarna tjänar pengar på att sälja deras barn och hålla föräldrarna hemliga. Barnen, alla dessa syskon är identiskt lika och ger genom denna procedur något som kallas för Heterosis-effekt vilket betyder att avkomman får bättre egenskaper än föräldrarna. Frön från dessa F1 hybrider ger inte nya frön med samma kvalité utan delar upp sig i en mängd variationer även kallade F2, F3 osv.
Tomaten är en högväxande körsbärstomat. Tomaterna på Sungolden sitter organiserade i par i stora långa klasar. Åke har verkligen rätt när det gäller smaken. Den är mycket söt och god. Troligtvis den godaste gula tomat jag smakat, inte så mjölig som andra gula sorter.
Dvärgcocktailtomaten Tiny tim.
Tiny Tim tomaterna sitter mer upprätt och som klungor här och där längs stammen. Sorten klassas som en dvärgcocktailtomat och passar bättre att ha inomhus i fönstret än Sungolden som med tiden tar lite för mycket plats.
Dvärgcocktailtomat Tiny Tiger.
Tiny Tiger är vår nya favorit för fönsterodling. Den är dubbelt, ja tre gånger så stor som en Tiny Tim tomat och smakar ljuvligt. Det blir ju inte sämre av att den är läckert gulrandig på röd botten. På varje Tiny Tiger planta växer det mellan 20-30 medelstora tomater i täta och stora klasar. Klasarna blir så tunga så man får binda upp dem.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Endagskursen ”Odla dig ur krisen” i Stockholm den 23/2 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv (något många av oss glömt de senaste 70 åren). Genom att odla kallt, och därmed naturligt utan… Läs mer: Endagskurs Stockholm 23/2
Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp… Läs mer: Vi sår och skördar huvudkål kallt!
Det spås att kaffe ska bli dyrare och kanske kosta 100 kr paketet. Då är det på tiden att man kikar på alternativ. Det blir till att kavla upp ärmarna och förse sig… Läs mer: Kaffe – så här gör vi vårt egna!
Under 1990-talet började mina, Johannes äventyr med att odla kallt, vinterså, olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Strax efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker.… Läs mer: Att odla kallt – vinterså
Att Odla kallt är att odla naturligt! Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt… Läs mer: Odla kallt = odla naturligt!
Under vårens odlingskurs i Sundsvall ligger odlarfokuset på vår och sommar, både blommor och grönsaker. Hur man på ett enkelt sätt kan maximera och förlänga skördarna genom att förkultivera, serieodla, samplantera, odla trångt… Läs mer: Odlingskurs på Scandic Sundsvall city den 5/4 2025
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
Inget extraljus, i österläge och med vedaska och algomin i jorden, i ca 4-8 liters hinkar. Nu tittar det fram en liten gurka ifrån plantan som jag av dig fick ett frö till. Ja de stackars tomaterna som står utomhus, lever ett kyligt liv i år! Jag väntar på att mina sticklingar av "Totem", "Tiny Tim" och "Tiny Tiger" ska få rötter så att jag kan plantera ut dem i de sista två Earthboxlådorna, de som är preparerade med bokashikompost.
Lämna ett svar