Inomhustomaterna växer så det knakar

Högväxande gul körsbärstomat Sungold.
Det är verkligen häftigt att se växtkraften i vårt vardagsrumsfönser. Trots att det vätter mot öst frodas tomatplantor och vi kan skörda tomater varje dag.

Sungold är vår enda F1 hybrid tomat. Vi odlar den för att Åke Truedsson vurmar så starkt för den. Han kallar den för godistomaten för att den är så söt. Rent generellt är jag inte så mycket för F1 hybrider eftersom de inte går att ta frö från dem. Vilket vi gillar att göra. En F1a är ett barn med två hemliga föräldrar där både mamman och pappan är inavlade. Den som har föräldrarna tjänar pengar på att sälja deras barn och hålla föräldrarna hemliga. Barnen, alla dessa syskon är identiskt lika och ger genom denna procedur något som kallas för Heterosis-effekt vilket betyder att avkomman får bättre egenskaper än föräldrarna. Frön från dessa F1 hybrider ger inte nya frön med samma kvalité utan delar upp sig i en mängd variationer även kallade F2, F3 osv.
Tomaten är en högväxande körsbärstomat. Tomaterna på Sungolden sitter organiserade i par i stora långa klasar. Åke har verkligen rätt när det gäller smaken. Den är mycket söt och god. Troligtvis den godaste gula tomat jag smakat, inte så mjölig som andra gula sorter.
Dvärgcocktailtomaten Tiny tim.
Tiny Tim tomaterna sitter mer upprätt och som klungor här och där längs stammen. Sorten klassas som en dvärgcocktailtomat och passar bättre att ha inomhus i fönstret än Sungolden som med tiden tar lite för mycket plats.
Dvärgcocktailtomat Tiny Tiger.

Tiny Tiger är vår nya favorit för fönsterodling. Den är dubbelt, ja tre gånger så stor som en Tiny Tim tomat och smakar ljuvligt. Det blir ju inte sämre av att den är läckert gulrandig på röd botten. På varje Tiny Tiger planta växer det mellan 20-30 medelstora tomater i täta och stora klasar. Klasarna blir så tunga så man får binda upp dem.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Inomhustomaterna växer så det knakar”

  1. Imponerande tomater! Inomhus i vanligt dagsljus? Mina står ute och huttrar. Och växer saaaaakta….

    1. Inget extraljus, i österläge och med vedaska och algomin i jorden, i ca 4-8 liters hinkar. Nu tittar det fram en liten gurka ifrån plantan som jag av dig fick ett frö till. Ja de stackars tomaterna som står utomhus, lever ett kyligt liv i år! Jag väntar på att mina sticklingar av "Totem", "Tiny Tim" och "Tiny Tiger" ska få rötter så att jag kan plantera ut dem i de sista två Earthboxlådorna, de som är preparerade med bokashikompost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *