Din varukorg är för närvarande tom!
Inlagda citroner på Camilla Plums vis

Jag läste i en mattidning för ett tag sedan om att det var någon som älskade inlagda citroner och hade dem högt upp på sin lista över smarriga ingredienser. Jag tyckte att det lät så lyxigt och gott trots att jag aldrig har smakat sådana. När jag förra veckan fick hem en bunt gamla Återtidningar som jag beställt så hittade jag ett recept på inlagda citroner av Camilla Plum vilket var startskottet för att sätta igång. Det senaste året har det verkligen blivit mycket lättare att få tag på ekologiska citroner så jag begav mig till affären och införskaffade mig 6 st. Om två månader är de klara för att ätas. Härligt att få längta till något så vackert och spännande. Man vet ju inte, de kanske inte alls är så goda? Jag modifierade receptet lite och tog bort vitlök, chili och lagerblad. Jag vill ha dem så rena i smaken som möjligt den här första gången.
Ingredienser
6 st ekologiska citroner
6 nävar havssalt utan jod
2 dl olivolja
100 g socker
Kokande vatten
Gör så här: Skär fyra längsgående djupa snitt med en vass kniv. Pressa in så mycket salt du bara kan i citronerna utan att de mister sin form. Lägg ner citronerna i en glasburk så tätt du bara kan. Häll i resten av saltet, sockret och olivoljan och fyll därefter upp burken med kokande vatten. Sätt på locket och låt stå i två månade,när det vita i citronerna blir genomskinligt så är de klara. Saltet drar ur bitterämnena ur citronerna.
Camilla skrev att det går bra att lägga in alla citrusfrukter på det här sättet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar