Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat”
De här två såserna, en varm och en kall är helt underbara till röbets och blomkålsbollar. Men de funkar också som två piffiga såser till en rätt som du vill göra lite mer intressant eller som extra smakhöjare till en Indisk rätt. Den kalla yoghurtsåsen är även jättegod att ha som dipp till papadambröd, samosas, pakoras eller vanliga chips. Ett varningens ord! De här såserna gör man oftast inte bara en gång utan de återkommer i ens liv ganska ofta. Våra barn är galna i dem.
Tomatsås
Ingredienser:
1 1/4 dl tomatpuré
1msk ghi eller rapsolja
1 färsk chilli (kan uteslutas och kan också överdoseras efter tycke och smak)
1-2 tsk hel spiskummin
1 kanelstång
2-5 hela nejlikor
1/2-1 tsk hing
1-2 tsk garam masala
1/2- 2 tsk färskriven ingefära
4 1/2 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
Gör så här: Värm ghi eller rapsoljan i en kastrull och tillsätt chilli, kummin, kanel och nejlikor. När kumminen blivit mörkare, tillsätt hing. Blanda nu snappt i vatten tomatpurè, ingefära och garam masala. Koka upp, tillsätt salt och socker och låt småputtra i 10min- 1h på svag värme. Ibland har jag bara blandat alla ingredienser i en kastrull utan att fräsa dem och låtit såsen småputtra på spisen i 40min – 1 h och det har också blivit bra. Pröva och testa. Gillar man chilli så är det en underbar sås att vräka i färsk och eller torkad chilli i. En perfekt sås att göra dagen innan och värma på, men testa den också kall isåfall, till att doppa samosas i.
Yogurthsås
Ingredienser:
1 l mild naturell yogurth
1/2 -1 tsk nymortlad svartpeppar
1/2- 1 tsk hing
1- msk socker
1/2 – 1 tsk salt
1-2 msk torkad dill
1- 2 tsk malen gurkmeja
1 silduk med ställning eller en handduk i ett durkslag
Gör så här : Sila yoguthen i silduk i ca 30 -60 min. Blir den för tjock så kan du bara vispa ner lite av den avrunna vasslan. Blanda sedan i alla kryddorna i yoghurten och låt stå i kylen ett tag. Som så många andra såsiga maträtter så blir den bara bättre av att göras dagen innan.
Lite historia
Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så
häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna. Några år senare
fick jag Govindas kokbok av en vän och har sedan 10 år tillbaka lagat rätter
ur och inspirerats av denna bok. Det kanske kan tyckas vara lite klurigt att
komma igång med det här sättet att laga mat. Att använda nya kryddor,
ingredienser och hur man ibland fräser kryddor i en viss ordning för att få rätt
smak på rätten, silar yoghurt och gör egen panirost mm. Men när man gjort ett
par rätter så är det verkligen mödan värt. Dessa två såser och två bollar är
alla hämtade ur Govindas kokbok med några små modifieringar och tillägg från
mig.
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat””
Tänkte testa göra rödbetskofta och suttit och googlat efter vad man kan ha till… Detta låter jättegott, ska testa dessa recept ikväll. Tack 🙂
Lämna ett svar