Hallongrottor

Hallongrottor kakor

Varje gång vi ska ställa till med barnkalas brukar vi fråga våra barn om vilka bakverk vi ska ha på tillställningen. Varje gång vill barnen ha hallongrottor. Ibland provar vi med andra typer av sylter som tex hjortron eller blåbär. 2013 vann vi med detta recept Fairtrade Challenge och fick därmed en plats i Fair Trade Sveriges receptbroschyr.

Ingredienser
200g smör
4,5 dl vetemjöl ( vi använder St. Hällstas kravmärkta vetemjöl)
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker
1 msk vaniljpulver
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1-3 msk hjortronsylt
1-3 msk skogshallonsylt

Gör så här: Fördela smöret i mindre bitar i en skål i rumstemperatur. Häll i socker, vaniljsocker samt vaniljpulver och vispa det så fluffigt du kan. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver för sig och häll i mjölblandningen i smörblandningen och vispa ihop degen. Placera därefter  degen på ett bakbord eller bänk och knåda den smidig. Dela degen i mellan 16-20 bitar och forma varje del till en boll. Lägg bollarna i bullformar modell mindre och tryck varsamt ner ett finger i mitten så att du får ett lagom stort ställe att klicka ner sylten i. Klicka därefter ner sylten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i  mellan 10-14 minuter.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *