Tänker man på skolans ärtsoppa kan det hända att man ryser av obehag. Men den här ärtsoppan på gröna ärtor blir det något helt annat.
Till skillnad från gul ärtsoppa som tar en lång tid att laga, kan den här varianten liknas vid snabbmat. Ser man bara till att ha ärtor i frysen och grädde i kylen och buljong blir det nästan som att koka soppa på en spik. Tillsätter man sedan lite lök och kanske vin blir den en lyxig middag.
Ingredienser
500 g frysta ärter
1 gul lök
ev 1 vitlöksklyfta
smör eller olja
7 dl vatten (el 6 dl vatten och 1 dl vitt vin)
2 grönsaksbuljongtärningar
2½ dl grädde
Gör så här: Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt buljongen och vinet och låt koka några minuter. Fyll på med vattnet. Använder du inget vin så häller du i allt vatten på en gång över den frästa löken och buljongen. Häll i ärtorna och koka i 5 minuter. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt sedan grädden. Koka upp soppan och servera sedan med ett gott bröd och grönkålspesto.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar