Göra eget hönsgödselvatten

Att göra eget gödselvatten av hönsgödsel sk Hönsgödselvatten är superenkelt och ger ett snabbt näringstillskott till dina växter.

När helst vi anar, ser eller tänker, att våra växter behöver lite mer näring, ser vi till att ge dem dem lite extra. Genom att göra eget flytande gödsel kan vi förse växterna med ett snabbt gödsel som både är superenkelt att göra och som är relativt billigt. Ett stort plus är att man slipper släpa på onödigt vatten från trädgårdshandeln. Med ett torrt gödsel och med vattnet man har hemma blir livet lite lättare.

Oavsett om vi odlar i krukor/ behållare, i pallkragar eller på friland, så tillför vi i princip alltid någon form av fast gödsel, oftast en kombination av hönsgödsel och något form av trädgårds/ grönsaksgödsel och vi gödslar mycket, ja i alla fall när det gäller grönsaker. Det är en grundregel. Ska man skörda något behöver man giva något. Men ibland räcker inte näringen till, inte ens för oss. För vissa växter kan det dessutom vara av stor vikt att få i sig en extra dos näring både i början, mitten eller i slutet av säsongen. Ta för vana att kika på dina plantor såväl ute i odlingen som på fönsterbrädorna och i växthus. En enkel regel är att de ska se friska ut, för lite näring kan ofta vara boven i dramat vid hängiga och ärliga plantor.

Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande. 

Proportioner

Proportionerna gällande hönsgödselvatten kan se lite olika ut beroende på om du vill göra ett starkt vatten för att senare späda ut eller om du vill göra ett gödselvatten som är färdigt att vattna med. Vill du gödsla med ett supersvagt vatten under en längre tid, vilket kan vara att föredra tex vid plantuppdragning och när tex utplanteringen fördröjs, kan du späda ut både det med koncentrerade vattnet eller det som är lite svagare. Känn dig fri att experimentera på egen hand om mod och intresse finns.

Starkt gödselvatten

Blanda 5 dl pelleterat hönsgödsel med 10 liter vatten och låt stå ett dygn. Rör om innan användning och späd 1 del gödselvatten med 9 delar vatten. Vid gödselvattning av rotselleri under augusti – september kan du vattna med en starkare koncentration och kan då blanda 1 del gödselvatten till 5 delar vatten.

Svagt gödselvatten

Blanda 0,5 dl pelleterat hönsgödsel med 10 liter vatten och låt stå ett dygn. Rör om kraftigt innan användning. Denna koncentration behöver inte späs utan vattnas med direkt.

Snabbt gödselvatten

Vill du ha gödselvatten precis när du kommer på det och slippa att vänta ett dygn? Då kan du påskynda lösningen av gödslet i vattnet genom att röra runt i det.

Att tänka på vid gödsling av bladgrönsaker

Vi gödselvattnar gärna sallat lite då och då med våra flytande gödsel. Vi brukar vara noga så att gödselvattnen träffar jorden och inte själva sallatsbladen och för säkerhetsskull sköljer vi även bladen innan vi äter dem.

Vid näringsbrist

Växter som uppenbart ser ut att lida av näringsbrist går att rädda med hjälp av gödselvatten. Det allra bästa är att upptäcka sådana växter tidigt på säsongen och se till att kontinuerligt ge dem ett svagt gödselvatten vid mer eller mindre varje vattning. Ett av de vanligaste misstagen väldigt många odlare gör är att man gödslar för dåligt. Att gödselvattna kan kompensera för dålig grundgödsling.

Att gödsla krukor – ett varningens ord

Vid all gödsling av biologiska och eller ekologiska preparat, oavsett om det består av fekalier eller andra, oftast kolhydratbaserade gödsel, kan det uppstå dofter. Ute i naturen brukar man inte märka det, då det finns mängder av många naturliga nedbrytare som tar hand om gödslet och för att man inte bor mitt i det. Men inomhus i krukor kan sådant gödsel sprida starka och otrevliga dofter och oftast när gödselvattnet blir stående i kanna eller på fat under krukor. Ta för vana att testgödselvattna om du vill vara på den säkra sidan och undvika överraskningar och se till att gödselvattnet inte blir stående.

Där du inte gödslat på länge

Hönsgödselvatten fungerar jättebra som tillskott på platser där du kanske inte gödslat på länge, eller aldrig som tex perenna växter eller krukväxter. Låt säga att du tycker att växterna i dina rabatter vid tex sommarstugan ser lite taniga och trista ut och du har inte tid eller ork att gräva i jorden och gödsla. Då kan några rejäla gåvor med flytande hönsgödsel göra susen.

Farbror Gröns flytande gödsel-skola

1 En god regel när man gödselvattnar är att vattna med vanligt vatten innann så att jorden kring växten är fuktig innan gödselvattnet hälls på. Då får inte växten en smärre näringschock utan kan ta upp näringen mer utblandat så att säga.

2 Det är bättre både för växten samt ur miljösynpunkt ( tankar på näringsläckage) att vattna under en längre tid med en svag näringslösning än att vattna få gånger med en stark. Men om det är enda alternativet så är det inte mycket att göra. Se i så fall till att du följer rekommendationerna under punkt 1.

Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors kravmärkta Hönsgödsel. Hönsgödslet samt de flesta av deras produkter går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker. Här kan du läsa om fler av Hasselfors gödsel och hur vi gödslar när vi planterar ut.

Lycka till med gödselvattnet 

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Göra eget hönsgödselvatten”

  1. […] beskrivning hos Gröna Rader 💚Fermentera nässelvatten – Bondjäntans recept 💚Hönsgödselvatten – Fabror Grön beskriver 💚Egen biokol – OdlingsTV med Jessica Lyon visar hur på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *