Din varukorg är för närvarande tom!
Göra biokol
Vi gjorde biokol för första gången i helgen. Vi tände majbrasan och så slog det mig att det kanske var dags att tillverka lite biokol, det ska ju ge bättre odlingsresultat och vara så bra för miljön. Margareta hade skickat några intressanta länkar från P1 odla som inspirerat mig till dessa tankar. Enligt nygjorda försök i Tommarp i Skåne på företaget ”Skånefrö” i samarbete med Chalmers och Ecorera har man kommit fram till mycket positiva resultat vid användning av biokol. Tillför man 1-2 kg biokol till en kvadratmeter så ökar skörden med 17 %. Tillför man 3 kg per kvadratmeter så ökar sköden med 34 %. Det låter ju alldeles för bra för att inte testa själv.
Efter lite letande så fann jag en gammal tjärhink i plåt som jag perforerade med spik och hammare.
Jag krafsade ihop lite fnas från vedbacken, näverbitar, träbitar från ek, björk och tall samt kottar av tall och gran. Bara sånt som egentligen skulle ha hamnat i majbrasan eller legat kvar och förmultnat.
Jag krattade en liten grop i glödhärden där jag placerade burken med fnas och med locket så stängt det bara gick att få det. Sedan la jag grenar och ved ovanpå.
Burken redo för en ny laddning med fnas.
Jag hade tänkt att pröva att bara göra en hink men det gick så snabbt, jag hade så mycket fnas och en stor gurk- och zuccinnibädd som längtade efter biokol. Så det blev sammanlagt åtta stycken 4 liters hinkar under valborgseldandet.
Sökord: Biokol. Terrapreta. kol. Bio. Jordförbättring. Ökad skörd.
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
16 svar till ”Göra biokol”
Bra tips provade själv fungerade suveränt!
Spännande!
Men ska man inte låta kolet suga åt sig näring typ ligga i hönsgödselvatten, nässelvatten eller urin? Annars suger ju kolen åt sig näringsämnen ur jorden istället för att avge dem… Är det någon som vet vad miljöpåverkan blir om många i ett område eldar för att framställa kol på det här viset – dvs framställer man något ämne eller substans som inte är bra för luft och miljö? Vet att det finns företag som i slutna processer tillverkar biokol. Med tanke på att det går åt rätt mycket (5kg/m2) och det skulle bli mycket eldande är kanske det att föredra? Frågade en av biokoltillverkarna på vårt koloniområde varför man inte kan använda vanligt grillkol. Hon menade att den kolen framställs utomlands under rätt dåliga arbetsmiljöförhållanden och det ska man inte stödja. Någon som vet om det stämmer?
Det är ju stor risk för kadmium i kolen också. Antar att det är olika gränsvärden för tungmetaller i grillkol mot biokol, men det vet jag inte. Förhoppningsvis brassar man inte tungmetaller under burgarna heller…
Jo det har du rätt i, man bör nog mätta den med någon flytande näring så att den inte suger. Vi hade så lite kol så vi struntade i det och tänkte att det lär jämna ut sig med tiden. Om man tillverkar biokol av fnas från vedbacken när man ändå eldar så blir biokolet bara en biprodukt av energi som ändå var igång. Börja man bara elda för att tillverka biokol så blir det ju en helt annan påverkan. Vi kommer antagligen att testa det här i liten större skala i framtiden och mer om det då. Jag vet inte om det stämmer med arbetsmiljön men om det gör det så vore det väl behjärtansvärt att vi slutade använda den kolen överhuvudtaget, till både grill och jord. Många grillkol innehåller höga halter av metaller, bifogar ett test här:https://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Test-av-grillkol/
När vi eldar i kakelugnen så blir det alltid ca 3 liter kol kvar, då jag stänger spjället när lågorna dött ut. Resten kolar. Samlar allt i en tunna och till våren tömmer jag urin från mulltoan och sen ut i landet. Ska bli spännande att se resultatet.
Lite pink i hinken eller på högen. Och/eller lite Bokashi-lake kanske?
Jag har kommit fram till att det enklaste är att skörda kolen direkt från brasan. Om man vill ha lite volym på sin tillverkning och vet vad man eldar.
Bra där!
det är bättre att bränna upp mindre ved runt om den mindre tunnan annars så släpper det bara ut massa koldioxid ändå P.S för att ladda biokolet måste du lägga det i näring som urin eller din kompost
Kan man inte använda vanlig grillkol som man köper till grillen?
/Lasse
Jo det ska gå.
/ Johannes
Jag brukar alltid lyssna på ”Odla med P1” och där sa man att man inte ska använda exempelvis aska eller kol från öppen spis, på grund av höga halter av tungmetaller.
Man ska undvika att gödsla med mer en 1 dl aska per kvadratmeter och år för grönsaksodling. Kolet kan man skölja av om man ska ha det i grönsaksodlingen, men om det är bland tex perenna blommor går det alldeles utmärkt att blanda ner båda.
Hej! Kanske en dum fråga, men vad är det man kan skölja av från kolet ? Och så undrar jag vad det är för skillnad på kolet från din hink och kolbitarna från tex brasan du ställde den i?
Askan, ja det vet man inte riktigt, egentligen inte så mycket men när du gör det själv så vet du ju vad du gjort kolet utav.
/ Johannes
Lämna ett svar