Din varukorg är för närvarande tom!
Gör som vi om du gillar det

Gör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut när jag plockade de fullstora tomaterna vars planta stått i full sol med alla blad kvar, aldrig tjuvats och dessutom såddes kallt i början av april i kallväxthuset med bara solens ljus.
Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta men vi har prövat oss fram med odlandet och tomater under 30 år och vi tycker det fungerar att odla och tänka som oss. Vill du plocka delar av vårt odlande till din odlarstig är du välkommen, vi vill inte pådyvla någon doktrin eller odlingsideologi, ta det du vill. Vi vill bara förmedla vad vi lärt oss genom att misslyckats och lyckats. Och du, vi är inte färdiga än!
Vi utgår från oss
Vi bestämde oss direkt när vi började att skriva om odling och mat att det ska utgå från vår erfarenhet, hur ska man annars kunna veta säkert det man förmedlar? Därför läser vi inte jättemycket hur andra som förmedlar odlandet tänker och gör. Vi lyssnar inåt så gott det går och försöker att dra egna slutsatser. Vi odlar med att kliva åt sidan och ta ett steg bakåt skulle man kunna säga. Försöker att observera vad som händer med våra sådder, omplanteringar och plantor. Det är ett himla roligt sätt att vara på, för man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det kan bli något helt annat än vad man tänkt sig och man utmanar sina förutfattade meningar och ens vilja till förförståelse.



Det är resan som är målet, sa han.
Detta sätt att vara har så klart svämmat över på hela vårt liv, att inte vara så tvärsäkra, ha exakta mål eller jaga efter ett specifikt resultat. Vi väntar och ser vad som händer, om det händer. Det är lite som min pappa sa till mig ,Johannes, när jag var liten: ”Det är inte målet som är det viktigaste utan resan dit”. Det tog några år att fatta denna självklarhet, alltså väldigt många år.
Så när vi berättar hur även ni kan göra är det aldrig ett krav att ni måste göra så, man måste inte välja en väg, metod eller doktrin. Vi berättar bara hur vi gjort eller gör och vad som fungerar för oss. Vill du göra tvärtom så är du fri att göra det och du behöver inte ens berätta det för oss att du gör det, du är redan fri att göra som du vill. Men självklart blir vi inspirerade av att höra om dina tips och tankar i odlandets spännande värld.
Se till att ha roligt och gör gärna på flera sätt samtidigt.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar