Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren

Har du testat att göra en lökbädd? Vi tycker att lök är bland den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv. Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Det här löktipset fick vi av Åke Truedsson året innan vi blev Farbror Grön 2011 och har tillämpad då och då i våra odlingar.
Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger. Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök. Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar. De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp. I kylskåpet tror löken att det är kallperiod och så börjar de gro.
I vårt filmklipp visar vi hur vi preparerar jorden och sätter löken. Fler odlingsfilmer finns på vår youtube-kanal Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren”
Oj! Jag har alltid följt alla anvisningar med avstånd och dylikt och inte fått så många lökar från min odling mer ert sätt låter ju mycket mer givande. Får försöka minnas det till nästa år för årets lökar är redan planterade och har börjat komma upp så smått.
Jag fick råd från en kompis och det funkade perfekt. Har redan plockat två gånger. Mycket nöjd med tipset
Hej Farbrorn,
Nu har jag sökt överallt på nätet men kan inte finna någonstans hur man tar frön själv från lök.
Kan inte du göra ett inlägg om detta så blir jag väldigt glad 🙂
Jag är en riktig nybörjare som vill lära mer!Tack för tips, det måste vi göra 🙂
Hej! Tack för er fantastiska webbsida!! Var/ I vilken bok berättar Åke Truedsson om metoden?
Tack, ja det gör han inte utan det snappade vi upp på en föreläsning för 10 år sedan.
Lämna ett svar