Gödslar du också för lite

”Tänk att era odlingar är som att ta hand om ett husdjur. En hund, hamster eller undulat kan inte överleva på bara vatten”.

Det är inte helt lätt det där med näring och odlande. Då och då stöter jag på odlare som likt mig,  i mina ungdomsdagar, ger växterna för lite näring. Det vanligaste scenariot är nämligen inte att man gödslar för mycket utan att man gödslar för lite. Idag sitter det i ryggmärgen på mig, hur mycket näring jag ska tillföra och när jag ska tillföra den( precis innan utplantering).

Evighetsmaskinen

Genom århundraden har uppfinnare och vetenskapsmän försökt att konstruera eller komma nära evighetsmaskinen perpetuum mobile. En maskin som är tänkt att gå i all evighet utan tillförd energi. Än idag har man inte lyckats konstruera evighetsmaskiner även om mänskligheten lyckats skapa olika slags maskiner som ökat i verkningsgrad, ger mer och mer energi i förhållande till vad de förbrukar. Genom många tekniska landvinningar och konstruktioner tex bilmotorer, kökspannor och värmepumpar har vi med tiden lyckats få ut mer och mer energi i förhållandet till insatt energi. Men aldrig en evighetsmaskin. Vi är inte där riktigt än.

Att ta energi utan att ge

När du odlar en växt, tar den upp näring från jorden. Varje gång du skördar avlägsnas näring från jorden. Om man skördar mycket, tar man alltså mycket näring från jorden och mindre och mindre näring blir kvar till resterande växter. Genom att fylla på med näring i jorden säkerställer man att det alltid finns tillräckligt med näring för det växter som lever där.

Tänk er då det fullkomliga absurda med att inte bara tänka odlade som en perpetuum mobile utan dessutom hela tiden ta energi utan att ge. Kan ni tänka er något galnare? Man kan inte ta om man inte samtidigt ger! Jo, visst kan man bete sig så om man hela tiden vill ha mindre och sämre skördar. För att förtydliga det hela. Tänk att du är tillsammans med en människa som aldrig kramar tillbaka när du kramar henne. Hur länge orkar du vara den som hela tiden sköter kramandet? En jord man hela tiden tar något ifrån utan att man ger något tillbaka blir utarmad. Du måste alltså krama jorden och i det här fallet betyder det att se till att den får / innehåller näring.

Pelleterat grönsaksgödsel
Näring som näring

I princip kan man gödsla med vad som helst som innehåller näring. Koskit, hästskit ensilage, urin, gräsklipp, halm, nässelvatten eller ogräsvatten. Man kan också tillföra mängder av kompostmaterial eller täckodla. Det handlar om att ge energi i en form som växterna på kort eller lång sikt, gärna på båda sätten samtidigt, kan ta upp. När vi sedan skördar våra grönsaker är det denna energi i omvandlad form vi skördar, genom växterna vi äter. Svårare än så är det inte.

I skrivande stund sitter jag och chattar med Lars Forslin, en odlare jag lärt känna via olika facebookgrupper på nätet. Han berättar att han som kommersiell odlare till och med använt mjölkpulverersättning till kalvar som näring till purjolöken. Han tänker energi. Det är ju det det handlar om. Ska vi ta energi måste vi se till att det finns energi.

Jag odlar tätt

Det är ingen omöjlighet att skörda mellan ca 7 -10 kg huvudkål eller 8 kg rotselleri i en välgödslad dubbelpallkrage . Det fungerar oavsett om pallkragarna har kontakt med marken eller står på pall, om de innehåller organiskt material eller inte, om det finns ängder av mikroorganismer eller inte. Hemligheten heter näring, att det finns tillräckligt med näring för att växterna ska kunna utvecklas bra och producera mat.

Det tog många år innan jag fattade att mina små skördar inte berodde på dålig jord eller dåliga frön eller sorter utan på att jag tillfört för lite näring. Främst är det de näringskrävande grönsakerna man odlar där detta verkligen blir tydligt. Så som majs, kål, olika gurkvxter, meloner och tomater.

I ett framtida inlägg kommer jag berätta mer ingående om olika gödselpreparat, såväl egentillverkade och sådana jag köper och hur jag använt och använder dem. Visst har du inte glömt bort att planteringsjord på säck bara innehåller näring för tre till fyra veckor.

Johannes Wätterbäck

9 Comments

 1. Så himla bra att du tar upp det här igen. Har fått så mycket bättre resultat sedan jag började följa dina gödselrekommendationer och det är så skönt att veta att när man sått eller planterat ut något så finns redan all gödsel som behövs så man slipper tänka på det hela tiden!

 2. Hej! Jag har i år börjat med odling lite mer rejält än jag försökt tidigare, men har inte hunnit med riktigt som jag önskat. Jag har ju fattat att detta med näring är superviktigt. Men hur är det med potatis? Jag tycker att man hör så olika… hur skulle du tänka? Odlingsplatsen är en pallkrage med 13 potatisar, har jord och täckmaterial (främst lupiner ) om vartannat. Jorden är nog ganska näringsfattig då jag tagit vad jag har (gamla jordhögar) och ja… pga saker i livet så har jag fått ta det lite pö om pö. Behöver det tillföras något? Vad? Blasten är lång, grön och fin i alla fall…

  1. Potatis kräver inte så mycket gödsel, men vi brukar alltid berika jorden med pelleterat hönsgödsel och grönsaksgödsel för säkerhetsskull och sedan ger ju hösilaget som vi täckodlar med en hel del näring. Så gödsla med måtta så blir det säkert ett bra resultat.

 3. Hej. Jag är nyfiken på hur du grundgödslar era earth boxar? Och om/hur du kontinuerlig under sommaren fyller på med näring? Och med vad?
  Mvh Lotta P

 4. Jag misstänker att mina klena skördar beror på att jag gödslar för lite. Men grejen är att jag följer angivelserna på gödselsäckarna. Ska jag inte göra det? Hur mycket mer ska jag gödsla? Dubbelt?

  1. Alltid mer än vad du tänkt dig. I en dubbelpallkrage brukar jag tillsätta, vid utplanteringen, 1 liter pelleterat hönsgödsel samt en liter pelleterat grönsaksgödsel. Gärna med en ensilagegömma i botten på dubbelpallkragen. Mvh Johgannes

  1. Om vi har ensilage eller hösilage brukar vi lägga ett tjockt lager i botten av våra dubbelpallkragar. Som en godisgömma för växterna när deras rötter strävar neråt. Ensilage/hösilage är väldigt näringsrikt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + ett =