”Tänk att era odlingar är som att ta hand om ett husdjur. En hund, hamster eller undulat kan inte överleva på bara vatten”.
Det är inte helt lätt det där med näring och odlande. Då och då stöter jag på odlare som likt mig, i mina ungdomsdagar, ger växterna för lite näring. Det vanligaste scenariot är nämligen inte att man gödslar för mycket utan att man gödslar för lite. Idag sitter det i ryggmärgen på mig, hur mycket näring jag ska tillföra och när jag ska tillföra den( precis innan utplantering).
Evighetsmaskinen
Genom århundraden har uppfinnare och vetenskapsmän försökt att konstruera eller komma nära evighetsmaskinen perpetuum mobile. En maskin som är tänkt att gå i all evighet utan tillförd energi. Än idag har man inte lyckats konstruera evighetsmaskiner även om mänskligheten lyckats skapa olika slags maskiner som ökat i verkningsgrad, ger mer och mer energi i förhållande till vad de förbrukar. Genom många tekniska landvinningar och konstruktioner tex bilmotorer, kökspannor och värmepumpar har vi med tiden lyckats få ut mer och mer energi i förhållandet till insatt energi. Men aldrig en evighetsmaskin. Vi är inte där riktigt än.
Att ta energi utan att ge
När du odlar en växt, tar den upp näring från jorden. Varje gång du skördar avlägsnas näring från jorden. Om man skördar mycket, tar man alltså mycket näring från jorden och mindre och mindre näring blir kvar till resterande växter. Genom att fylla på med näring i jorden säkerställer man att det alltid finns tillräckligt med näring för det växter som lever där.
Tänk er då det fullkomliga absurda med att inte bara tänka odlade som en perpetuum mobile utan dessutom hela tiden ta energi utan att ge. Kan ni tänka er något galnare? Man kan inte ta om man inte samtidigt ger! Jo, visst kan man bete sig så om man hela tiden vill ha mindre och sämre skördar. För att förtydliga det hela. Tänk att du är tillsammans med en människa som aldrig kramar tillbaka när du kramar henne. Hur länge orkar du vara den som hela tiden sköter kramandet? En jord man hela tiden tar något ifrån utan att man ger något tillbaka blir utarmad. Du måste alltså krama jorden och i det här fallet betyder det att se till att den får / innehåller näring.
VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider” i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Näring som näring
I princip kan man gödsla med vad som helst som innehåller näring. Koskit, hästskit ensilage, urin, gräsklipp, halm, nässelvatten eller ogräsvatten. Man kan också tillföra mängder av kompostmaterial eller täckodla. Det handlar om att ge energi i en form som växterna på kort eller lång sikt, gärna på båda sätten samtidigt, kan ta upp. När vi sedan skördar våra grönsaker är det denna energi i omvandlad form vi skördar, genom växterna vi äter. Svårare än så är det inte.
I skrivande stund sitter jag och chattar med Lars Forslin, en odlare jag lärt känna via olika facebookgrupper på nätet. Han berättar att han som kommersiell odlare till och med använt mjölkpulverersättning till kalvar som näring till purjolöken. Han tänker energi. Det är ju det det handlar om. Ska vi ta energi måste vi se till att det finns energi.
Jag odlar tätt
Det är ingen omöjlighet att skörda mellan ca 7 -10 kg huvudkål eller 8 kg rotselleri i en välgödslad dubbelpallkrage . Det fungerar oavsett om pallkragarna har kontakt med marken eller står på pall, om de innehåller organiskt material eller inte, om det finns ängder av mikroorganismer eller inte. Hemligheten heter näring, att det finns tillräckligt med näring för att växterna ska kunna utvecklas bra och producera mat.
Det tog många år innan jag fattade att mina små skördar inte berodde på dålig jord eller dåliga frön eller sorter utan på att jag tillfört för lite näring. Främst är det de näringskrävande grönsakerna man odlar där detta verkligen blir tydligt. Så som majs, kål, olika gurkvxter, meloner och tomater.
I ett framtida inlägg kommer jag berätta mer ingående om olika gödselpreparat, såväl egentillverkade och sådana jag köper och hur jag använt och använder dem. Visst har du inte glömt bort att planteringsjord på säck bara innehåller näring för tre till fyra veckor.
Kanske intressant att veta: Det kan kanske vara av intresse att veta att trots att vi är en av de största odlingsbloggarna i Sverige med hundratusentals läsare varje månad, har inte ett enda jord eller gödselföretag kontaktat oss självmant eller spontant och velat hjälpa oss och er, våra följare, med att undvika dessa gifter. Ej heller har organisationen Krav hört av sig självmant för att uppdatera oss med vad som händer, trots att vi har haft både mail och telefonkontakt med dem. Med det sagt vill jag inte hänga ut någon specifik eller speciell men ändå visa på vilket genuint ointresse dessa företag visar sina kunder.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar