Din varukorg är för närvarande tom!
Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert
Jag brukar sätta hinkar över några av våra rabarberplantor varje vår. Det är nämligen första steget om man vill göra glasrabarber, en efterätt vi inte kan leva utan.
Det här är världens snabbaste efterrätt som hela familjen längtar efter när det börjar att våras. Genom att täcka befintliga rabarberplantor så att de inte får något solljus på sig blir stjälkarna alldeles ljusa och mjälla och bildar en sagolikt god ingrediens till ett mellanmål eller avslutning på en middag. Det sägs att oxalsyrehalten minskar när de får leva en tid under hinken där inget solljus kommer in, bara det är ju värt en del. Rabarberna på bilderna är frösådda plantor av sorten Glaskins ( tar 3 år att få fullstora plantor) men vi gör glasrabarber på alla orter vi har, vi har även Victoria och Barbro i våra odlingar.
Jag brukar leta efter de kraftigaste plantorna med mest skott på så att skörden ska bli så riklig som möjligt. Ibland gödselvattnar jag i samband med att jag placerar hinken över plantan men det är inget krav, bara som ett tack för hjälpen redan innan skörd. Hinkpåläggningen brukar göras någon gång under mars – april, men kan även fungera under i maj i de högre odlingszonerna. Är du osäker gör det ändå, plantorna bukar vara förlåtande om du skymmer dem även när de kommit upp en bit.
Vi har ganska många rabarberplantor så vi kan unna oss att göra glasrabarber av ett flertal plantor utan att för den sakens skull vara utan vanlig rabarber under försommaren. Vi låter plantorna ha hinkarna på sig så länge som möjligt innan vi skördar eftersom vi vill ha så stora och så mycket rabarber som möjligt. Vissa år har hinkarna liksom puttats upp av rabarberplantorna ( som ni kan se på bilden ovanför) och det brukar vara ett tydligt tecken på att det är dags att skörda.
Det är alltid lika spännande att lyfta på locket för att upptäcka de vackra bleka rabarberplantorna. Vi brukar skörda rabarberstjälkarna genom att dra stjälkarna uppåt, då brukar de lossna lätt. Men när det gäller glasrabarber brukar jag även använda kniv och skära av dem försiktigt, jag vill inte av misstag råka dra upp fler knoppar och hämma framtida skördar, vilket är lätt hänt gällande dessa späda glasrababerplantor.
Ett lagom knippe glasrabarber till fyra personer som är riktigt sugna. Det är liksom samma känsla som att skörda vårmusseroner eller de första kantarellerna när man kommer in med ett sådant här vackert knippe rabarber.
Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke
Ingredienser
- Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
- 3-4 dl havregryn
- 50 g smör ( ibland lite till)
- Några nypor salt
- 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
- Glass eller vaniljsås efter tycke och smak
Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara med, i 2 cm stora bitar. Lägg i det resterande smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.
Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert”
Jag brukar använda svarta sopsäckar för glasrabarber. Rymmer mer och hinkar har jag till annat…
Härligt och jag kan tänka mig att det får en lite mer spontan skräplook på ett intressant vis. / Johannes
Hej!
En liten fråga så jag inte gör bort mig och rabarberskörden. Är nybörjare på rabarberodling😀
Jag har två rabarberplantor. Om jag drar upp glasrabarber på båda plantorna, är det då kört med ”vanliga” rabarber resten av säsongen?Om du vattnar med guldvatten utspätt med 8 delar vatten är ingenting kört, gör så hela säsongen. Tänk så här, om du ska ta något behöver du också ge. / Johannes
Hur är det med blommorna? Ska de bort? Jag har just fått till det med glasrabarber i år. Ska skörda idag. Det är två stora blomknoppar oxå. Ta bort el ej?
Karin
Lämna ett svar