Din varukorg är för närvarande tom!
Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt
Brukar du köpa färdighackad och fryst dill? Det fanns en tid då vi också gjorde det, men nu finns det absolut ingen anledning. Vi odlar ju vår egen.
Vi älskar dill och ser det ibland mer som en grönsak än en kryddväxt. Det är ju så gott att liksom lägga på en hel hög med dill på mackan eller använda rejäla mängder i en sallad. Som krydda använder vi dill i vårt eget örtsalt, i olika kryddsmör, i kalla såser och i en mängd maträtter. Ett liv utan dill skulle kännas väldigt tomt.
Från vår till sen höst ser vi till att ha färsk dill i våra odlingar att skörda av. Däremellan använder vi fryst dill. För att kunna äta egen dill året runt gäller det att odla mycket dill. Vi sår ny dill vid jämna mellanrum under hela säsongen. Ett flertal plantor låter vi gå upp i blom och på så sätt kan vi ta våra egna dillfrön till nästa års odlingar. Vi är alltså helt självförsörjande på dill.

När vi fryser in dill gör vi så här:
Jag tycker det är bäst att skörda dillen för frysning när den är relativt låg, dvs 20-25 cm. Då har inte plantorna börjat fundera på blomning ännu och stjälkarna är mjuka. All dill kan då finhackas. Skjuter dillen iväg på höjden är det blomning på gång och stjälkarna blir hårdare. Det går bra att hacka dill till frysning då också, men man kan behöva ta bort de hårda delarna innan.
Man kan säkert frysa in hela dillknippen utan att hacka först, men jag tycker om att ha färdighackad dill att ta fram.
Hacket som bildas packar jag hårt i glasburkar. Det kvittar vilken storlek, men jag har mest tagit återanvända pestoburkar. Fyllda burkar namnges sedan och stoppas i frysen. Vi fryser in ett flertal kryddväxter på detta sätt och måste ha namn för att inte blanda ihop dem.
När vi behöver dill, öppnar vi bara en burk och tar ut det som behövs genom att skapa med en gaffel. Därefter lägger vi tillbaka burken i frysen.
Tips!
Blanda finhackade kryddväxter i samma burk. Det blir jättegott till ett smör, gräddfilssås eller att garnera med.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt”
Odlar, för första gången i mitt liv, både broccoli och broccolini……..mycket blad men lite av själva ”blomman,broccolin”. Kan man utnyttja hela plantan, bladen, stjälken? Frysa ner, fräsa i stekpanna, torka? Känns så onödigt om man skall slänga bort största delen av plantan?
Javisst! Du kan äta rubbet. Ibland kan stjälken vara lite hård, men om du skivar den ganska tunt innan du kokar eller fräser den blir den sagolikt god. Bladen är också supergoda att både koka och steka. Vi har dock inte testat att torka broccoli någon gång.
Så gör jag med både dill och persilja. De grova stjälkarna fryser jag också in. Då har jag till jag till potatiskaka och annat.
Har i år lyckats med basilika, går det att göra på samma sätt?
Lämna ett svar