Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!

Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad eller en hemkokt sylt med jordgubbar och vanilj slår till. Det är dessutom otroligt enkelt att göra!

Så här gör du:

Börja med att skörda rabarberstjälkar som är fasta och fräscha. Det spelar ingen roll om de är tjocka, smala, långa eller korta – allt fungerar lika bra. Ta bort bladet. Skölj dem noggrant och skär sedan stjälkarna i ganska tunna bitar. Vi brukar skära dem i cirka 1–2 cm tjocka skivor – det gör dem enklare att använda till både bakning och syltning senare.

Fördela rabarberbitarna i lagom stora fryspåsar. Ett tips är att väga varje påse och skriva vikten på utsidan med en märkpenna – då vet du exakt hur mycket du tar fram när du ska använda dem. Sen är det bara att lägga påsarna i frysen, så har du sommarens smaker redo hela året.

Att använda fryst rabarber:

När du ska använda den frysta rabarbern behöver du inte göra något särskilt. Ta bara fram så mycket du behöver. Ska du baka en kaka eller paj, och vill ha bitarna separerade, brukar man kunna lossa hopfrusna bitar med en vanlig bordskniv. Till saft, kompott eller sylt kan du lägga hela frysta klumpar direkt i kastrullen – smidigt och enkelt! Tänk bara på att kok- eller gräddningstiden kan bli något längre än med färsk rabarber.

Ett extra tips:

Passa på att frysa in rabarber nu, så är du redo när jordgubbarna mognar i trädgården eller på självplockningen. Då kan du ta fram rabarbern och koka den allra godaste sylten – jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj. En riktig sommarklassiker att njuta av året runt!

Läs flera artiklar om rabarber här: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj, Så får du stora rabarberplantor, Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

Lycka till!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *