Din varukorg är för närvarande tom!
Frys in persilja – enkelt och gott

Vi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är en återkommande favorit i våra odlingar. Ibland har vi både bladpersilja och kruspersilja, men just i år har vi endast den krusiga varianten.
Så fryser vi in bladpersilja
Oavsett sort går persilja utmärkt att frysa in. Vi föredrar att använda finhackad persilja direkt från frysen. När vi fryser bladpersilja brukar vi därför först finhacka den och sedan lägga hacket i en glasburk med lock. Det går säkert också bra att frysa hela stjälkar med blad i en plastpåse, särskilt om man vill använda bladen hela i matlagningen.


Ett enkelt sätt för kruspersilja
Den krusiga persiljan kan också hackas och frysas i glasburk, men här har vi ett enklare sätt som fungerar väldigt bra. Efter att vi sköljt persiljan noga och torkat den på en kökshandduk, tar vi bort de grövre stjälkarna. Sedan fyller vi några mindre glasburkar, till exempel 2 dl, med bara de krusiga bladen. Det är bäst att packa burkarna ordentligt, så att bladen blir hårt ihoppressade innan locket skruvas på.
Efter ett dygn i frysen brukar vi lossa locket och skrapa med en gaffel ovanpå bladen. Då smulas de sönder och blir ungefär som färdighackad persilja. Stjälkarna fryser vi för sig tills det är dags att göra bearnaisesås.

Glasburkar – vårt förstahandsval
Till infrysningen använder vi nästan alltid glasburkar med lock. Vi hörde en gång att allt i frysen riskerar att smaka persilja om man inte använder just glasburk, så vi testade – mest för att vi ändå hade samlat på oss en hel del små burkar. Det fungerade väldigt bra, även om vi själva inte hade märkt av någon särskild smaköverföring tidigare. Kanske är den varningen inte något man behöver ta på så stort allvar. Behållare med plast går också bra alltså.


Så använder vi fryst persilja
När man använder fryst persilja gäller det att vara snabb. Den tinar väldigt fort, så det bästa är att snabbt ta fram burken, plocka ut det man behöver och ställa tillbaka den i frysen direkt. Om burken får stå framme för länge blir persiljan snabbt vattnig. När burken sedan åter fryses bildas ofta iskristaller, vilket i de flesta fall inte gör något. Däremot kan persiljan ta lite skada av att tina och frysa om vartannat – då kan den få torra fläckar och tappa i kvalitet.
Läs mer om våra kryddväxter här: Kryddväxter
Johannes Wätterbäck & There’s Lundén
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar