Din varukorg är för närvarande tom!
Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan

Baka fröknäcke av majsmjöl är fiffigt. Då blir det glutenfritt. Just det här fröknäcket kunde vi baka av eget majsmjöl, egna semitorkade tomater och egna pumpakärnor.
- 2 dl majsmjöl
- 1,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl hela linfrön
- 0,5 dl pumpafrön
- 0,5 dl finhackade semitorkade tomater
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl finriven parmesan
- 1,5 dl kokat hett vatten
- Salt
- 1 tsk torkad oregano eller timjan
Gör så här: Sätt ugen på 150 grader. Blanda mjöl, frön och tomatbitarna i en bunke. Strö över parmesanosten jämnt. Tillsätt olja och vatten, salt och hälften av oreganon. Bland till en jämn smet/deg. Verkar den alldeles för smulig, tillsätt några droppar vatten eller olja. Vält ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla degen tunn så att den tänker så gott som hela plåten. Strö över salt och resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen. Efter ca 60 minuter är ditt fröknäcke färdigt att ta ut.
Knäck brödet i mindre bitar och ät som det är eller med något gott pålägg.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan”
Hej
Vad använder du för att mala ner majskornen till mjöl?Vi har en elektrisk kvarn. Tror vi köpte den på https://www.brodochkvarn.se/produkt-kategori/kvarnar/
Låter gott. Kan man använda färska tomater tro? Hur mycket i så fall? /Marie
Färska tomater innehåller mycket mer vätska än torkade så det blir troligen en viss skillnad. Det bästa är att prova sig fram. Man kan också utesluta tomaterna helt om man vill göra brödet men inte har torkade tomater.
Lämna ett svar