Din varukorg är för närvarande tom!
Fläderchampagne med blåbär
Efter att vi hade gjort två satser ”Vanlig” fläderchampagne var det dags att experimentera lite. Vad händer om man mortlar 1,5 dl färska blåbär och tillsätter brygden? Resultatet blev precis lika bra som den ”vanliga” men färgen blev otroligt mycket vackrare!
Extra viktigt! När man vill få saker att spontanjäsa är det en god idé att använda ekologiska råvaror, i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter. På ica hittade vi fyrpack med ekologiska citroner för 17:90 och de fungerade utmärkt.
Ingredienser
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1,5 dl nyplockade blåbär
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)
1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomklasar i en stor glasburk eller damejanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Mortla 1,5 dl blåbär så att alla blåbär går sönder och häll ner blåbärsmoset. Låt stå i ett dygn och sila av. Låt champagnen stå i ytterligare ett dygn eller två i en damejanne tills du ser att spontanjäsningen kommit igång. Brukar synas som lite skum på ytan och aktivitet i vattenlåset. Tappa sedan upp den på flaskor och förvara flaskorna kylskåpskallt. Plastflaskor är säkrast då det skapas ett väldigt högt tryck när champagnen kolsyrar sig och har man otur så kan glasflaskor explodera. Förvarar du den i glasflaskor är det viktigt att pysa ut kolsyra ur dem genom att lätta på korken någon gång i veckan. Champagnen kan förvaras kylskåpskall i ett år men är godast i ca 8 månader.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar