Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Gröns bästa broccolirecept

Nu kan vi skörda broccoli till nästan varje måltid och då behövs en lista på härliga broccolirecept, eller hur? Här kommer våra favoriter när det gäller broccoli.
- Broccolibiffar
- Broccolifalafel
- Broccolipaj
- Broccolisallad
- Broccolisoppa
Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt

Dessa vegetariska biffar är nog de godaste vi någonsin gjort. De har ett krispigt yttre och ett saftigt inre och smaken är underbar. Vi gillar att servera dem med örtbulgur och en kall sås.
Ingredienser 4 personer
Broccolibiffar
- ca 500 g broccoli
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 1-2 tsk bakpulver
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- salt
- 2 msk gräslök
- 2 msk persilja
Gör så här: Grovriv broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, finhackad gräslök och finhackade persilja. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. Om man blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.
Örtbulgur
- Bulgur för 4 personer
- Finhackad persilja
- Finhackad gräslök
- Örtsalt
- Citronolja (Alt olja och pressad citron)
- Körsbärstomater
Gör så här: Koka bulguren enligt förpackningens anvisning. Häll i så mycket gräslök och persilja som du önskar i bulguren och rör om. Vi brukar hälla i citronoljan på måfå. I runda slängar blir det kanske en matsked olja. Skär varje körsbärstomat i fyra delar/klyftor och lägg i bulgurblandningen precis innan servering.
Basilikayoghurt
3 dl mild yoghurt
1 vitlöksklyfta
ett gäng färska basilikablad
örtsalt
Gör så här: Blanda yoghurt, vitlök och örtsalt. Finhacka basilikabladen och blanda ner i såsen. Låt stå i kylskåpet en stund innan servering.
Falafel med broccoli, persilja och koriander

Detta är kanske ett av våra bästa broccolirecept. Man kan liksom inte sluta äta dessa smakrika bollar. Broccolifalafel kan ätas i en brödrulle med sallad och salsasås eller med bulgur. De godaste bollarna eller falafeln är den som är friterad. Vi har ingen fritös så vi friterar alltid i en kastrull. Som olja använder vi oftast rapsolja.
Ingredienser 4 personer
Broccolifalafel
- ca 500 g broccoli
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 msk malen koriander
- 1,5 tsk vitlökspulver
Tomatsalsa (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12%
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning
Gör så här: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.
Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.

Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur. Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya falafel-bollar.
Lyxig broccolipaj med fetaost

Denna smakrika broccolipaj med fetaost kan ätas både varm och kall.
Ingredienser:
- Deg:
- 3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 1 msk vatten
- Ev rivet skal av en citron
Fyllning:
- Broccolibuketter, tänk 1-2 huvuden
- ca 150 gr fetaost
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 50-100 gr riven ost, gärna någon smakrik
- 1/2 tsk salt
- kryddmått vitpeppar
- ev en stor tomat (på bilden finns ingen tomat i pajen, men det är väldigt gott att ha det också)
Gör så här: Blanda mjöl, smör, vatten och ev citronskal till en smidig deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Koka under tiden broccolibuketter i saltat vatten, några minuter räcker. De kommer ju att tillags mer i ugnen sedan. Ta ut formen med pajskalet.
Vispa äggen, gräddfilen, salt och peppar och blanda sedan ner osten i smeten. Fördela broccolibuketterna och fetaostbitar i pajskalet och ös över äggsmeten så att det kommer överallt. Skiva ev tomaten och lägg den ovanpå äggsmeten. Grädda i 25-30 minuter. Servera pajen varm eller kall med en sallad.
Krämig broccolisallad

Ett riktigt lyxigt tillbehör till middagen. När vi använt de största broccolibuketterna till annat och det endast kommer sidoskott, brukar vi använda dem till en sådan här sallad. De mjälla stjälkarna och bladen är precis lika goda som buketterna.
Ingredienser:
- Broccoli (1-2 huvud)
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk Dijonsenap
- Vanligt salt eller örtsalt
- Några nävar rostade solroskärnor
- 1-2 msk finhackad rödlök
Gör så här: Koka broccolin lätt så att det finns tuggmotstånd kvar. Låt svalna. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna. Blanda crème fraiche med dijonsenap och salt/örtsalt. Finhacka rödlöken. Blanda därefter broccoli, solroskärnor, finhackad rödlök och crème fraiche-blandningen i en skål. Servera direkt. Om man låter den dra för länge kan rödlöken tar över i smak.
Broccolisoppa med rostade broccolibuketter

En mild broccolisoppa är alltid gott. Här har vi toppat den med ugnsrostade broccolibuketter och broccoliblad.
Ingredienser till 3-4 port
Broccolisoppa
- 1-1, 5 broccolihuvud
- 2 potatisar
- 1 liten gul lök
- 1 liter vatten
- 1 buljongtärning
- Örtsalt
- 2 dl grädde
Ugnsrostad broccoli med blad
- 0,5 broccolihuvud
- någon näve pumpakärnor
- någon skvätt rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka löken, skala och skär potatis och broccolin till soppan i mindre bitar. Koka det i vattnet tillsammans med buljongtärningen. När broccolin känns mjuk tas kastrullen från plattan och soppan mixas slät. Tillsätt grädde och örtsalt och låt koka upp innan servering. Ifall soppan känns för blaskig, red den med lite maizena. Skiva broccolin som ska ugnsrostas i tunna skivor. Fördela jämnt i en ugnsform och ringla över olja. Rosta i ugnen tills det fått färg och broccolin verkar knaprig.
Servera denna broccolisoppa med ett gott bröd.
Tips!
Ersätt 1 dl vatten med vitt torrt vin.
Smaklig måltid!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Farbror Gröns bästa broccolirecept”
Goda recept. Men jag har en fråga om kallsåd, jag odlar i min sommarstuga uppe i Västerbotten. Jag undrar om man kan sätta frön under vintern på balkongen (bor i lägenhet under vintern)och sen ta med lådorna till sommarstugan när jag åker upp i april. Eller är risken stor att det tinar under resan upp? Bor i Jämtland.
Absolut, skaffa boken Odla kallt, där står allt.
Lämna ett svar