Falsk ostkaka på zucchini

En härligt krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad grädde och hemkokt körsbärssylt. Har du som vi, sparade zucchinis från förra årets odlingssäsong?  Passa isåfall  på att göra något riktigt gott av dem.

Ingredienser
1 kg zucchini
1 1/4 dl strösocker ( det funkar med bara 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt)
4-5 msk vetemjöl
20-40 sötmandlar ( förvällda och rivna )
5 bittermandlar ( förvällda och rivna )
5 dl mjölk
4 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för att få fin balans på sötman)
lite smör att smörja formarna med

Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i 2 ungsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i ca 1 h på 200 grader. Kakan bör inte vara så hög, mellan 4-7 cm är lagom. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med det. Jag gjorde en med ett par tsk nymortlad kardemumma och den blev sagolikt god.  Lycka till.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

13 svar till ”Falsk ostkaka på zucchini”

  1. Ostkaka är en favorit hos mig tack för tipset om zucchini:)

  2. Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?

    1. Profilbild för Åsa Berndtsson
      Åsa Berndtsson

      Jag har frusit in en ostkaka gjord på zucchini och den var lika god som den oinfrysta. När jag gör denna ostkaka använder jag oskalad mandel och bittermandel. Tycker att det finns så mycket smak i skalet.

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Vad kul att höra, det låter gott.

        / Johannes

  3. Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?

  4. Profilbild för Kerstin Nilsson
    Kerstin Nilsson

    Hur fryser du in Zucchini?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Förväller den i några minuter först.

      / Johannes

  5. Profilbild för Helena Hägglund
    Helena Hägglund

    Gjorde den idag,SÅ himla god!!! Den kommer jag att göra fler ggr,men nästa gång tror jag att skalet på mandeln får vara kvar och en del av dem ska jag bara finhacka.Tack snälla för receptet!💖🥒

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Fint att höra 🙂

      / Johannes

  6. Någon som prövat göra den glutenfri och använda eko corn starch istället för vetemjöl?

  7. Profilbild för Gull Törnegren
    Gull Törnegren

    Det är också jättegott att krydda den med saffran.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det låter gott 🙂

    2. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *